Niekur socialiai nedrausti, tai ir darbų netekę, bet į Darbo biržą nenuėję gyventojai, ir ilgai priverstinai atostogavę nemokamai, ir dirbantys nelegaliai ar tiesiog benamiai iki gegužės 3 dienos turės susimokėti PSD mokestį už praėjusius metus, jei to dar nepadarė. Niekur nedrausti gyventojas kas mėnesį nuo pernai sausio turi savarankiškai mokėti po 72 Lt kas mėnesį, per metus tai sudaro 864 Lt.

Galima mokėti išsimokėtinai

VMI tvirtina, kad kiekvieną mokesčius sumokėti turintį pilietį informuos asmeniškai ir tvirtina turinti pakankamai galimybių tai padaryti. Kartu inspekcija tvirtina, kad negalintys iš karto susimokėti tai gali padaryti dalimis arba paprašyti atidėti jų mokėjimą.

„Mes norime pabrėžti, kad tie gyventojai, kurie negali iš karto susimokėti mokesčių, jie tai gali padaryti dalimis arba gali atidėti mokesčių mokėjimą. Norėdamas tai padaryti, gyventojas turi kreiptis į artimiausią VMI skyrių. Mes tikrai galime kontaktuoti su kiekvienu gyventoju individualiai, jiems yra siunčiami laiškai, skambinama, VMI bendradarbiauja su seniūnijomis, seniūnaičiais“, – DELFI sakė VMI Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Darius Buta, paklaustas, kaip inspekcija pasieks atokiausiose vietovėse gyvenančius arba nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčius gyventojus.

Jeigu gyventojas, turintis sumokėti mokesčius, pats neprisistato į VMI ir nereaguoja į jos pranešimus, mokesčiai iš jo bus išieškomi.

„Dauguma mokesčių sumokama savanoriškai, jeigu jau iš tikrųjų yra piktybiškas mokesčių nemokėjimas, pavyzdžiui, žmogus gali sumokėti, bet to specialiai nedaro po įspėjimų ir raginimų, be abejo, yra tam tikros teisinės priemonės, kurias gali naudoti administratorius, tačiau noriu pabrėžti, kad mes tikrai negrasiname antstoliais“, – tvirtino jis.

Paprašius atidėti mokesčių mokėjimą arba leisti juos mokėti dalimis, gyventojas turės mokėti delspinigius, kurie sudaro 0,02 proc. už kiekvieną dieną, o piktybiškai nesumokant - 0,04 proc. už kiekvieną dieną.

Nekomentuoja, kol neturi duomenų

Sveikatos apsaugos ministerija nuo komentarų šia tema susilaiko. Taip elgtis ji žada tol, kol nesulauks tikslių duomenų, kiek gyventojų reikės sumokėti PSD.

„Kai turėsime duomenis, tada ir vertinsime (situaciją – DELFI). Praėjo dar tik trys dienos, kai buvo pateiktos preliminarios gyventojų pajamų deklaracijos“, – DELFI sakė sveikatos apsaugos ministro Raimondo Šukio patarėjas Remigijus Bielinskas.

Gydo nemokamai

„Daug painiavos, aš pripažįstu, bet tai ką daryti“, – DELFI pripažino Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovas spaudai Kazys Žilėnas. Jis tvirtino, kad per mėnesį sumokėjęs po 72 Lt PSD žmogus gauna visas gydymo paslaugas.

„Jis gauna kompensuojamus vaistus su didžiule nuolaida ir visa tai, ko paprastam žmogui reikia: pirminę priežiūrą, antrinę priežiūrą, specialistų konsultacijas, tyrimus, gydymąsi ligoninėje, medicininę reabilitaciją poliklinikoje, ligoninėje arba sanatorijoje“, – sakė K. Žilėnas.

Kartu pašnekovas atkreipia dėmesį, kad PSD pradeda galioti tris mėnesius mokant šias įmokas.

„Tie trys mėnesiai padaryti todėl, kad buvo įsigaliojusi praktika, kai į Lietuvą trumpam sugrįžę emigrantai susimokėdavo už vieną mėnesį 200 Lt pasidarydavo keliasdešimt tūkstančių litų kainuojančią operacijų ir vėl dingsta, kitus mėnesius vėl niekas už jį mokesčių nemoka. Biudžetui taip buvo daroma labai didelė žala. Dabar reikia mokėti tris mėnesius savarankiškai po 72 Lt ir nuo ketvirto galima pradėti gydytis, tačiau tai negalioja dirbantiems pagal darbo sutartis – jie nuo pirmos dienos yra apdrausti“, – kalbėjo VLK atstovas spaudai.

Mokėti turi ilgai nemokamai atostogavę

K. Žilėnas tvirtina, kad PSD primokėti turi tik tie darbuotojai, kurie buvo priversti nemokamai atostogauti visą mėnesį ar dar ilgiau.

„Jeigu žmogus išeina nemokamai atostogauti nuo pirmos mėnesio dienos, pavyzdžiui, balandžio 1 – 30 d. imtinai, reiškia, kad darbdavys už jį šių įmokų nemoka, tokiu atveju tai turi padaryti pats žmogus. Tačiau jeigu darbuotojas nemokamai atostogavo balandžio 2 – gegužės 2 d., taigi už pirmąją balandžio dieną darbdavys už jį sumokėjo įmoką, bet jis bus laikomas draustu tiek balandį, tiek gegužę ir jam jaudintis nėra ko. Taigi, jeigu žmogus nemokamai atostogavo dvi savaites, jis problemų su PSD neturės“, – sakė jis.

Keisti neplanuoja

Premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas sveikatos apsaugos klausimais Raimundas Alekna DELFI sakė nemanantis, kad reikėtų keisti dabartinę sistemą.

„Nemanau, kad yra motyvai kažką keisti tik ką priėmus tai, ko link buvo einama ne vieną dieną. Tai, kad žmonės nustebę, jog jiems reikia mokėti mokesčius, šiek tiek stebina. Lietuvoje, kaip ir visose kitose civilizuotose valstybėse, mokesčius reikia mokėti, iš jų išlaikomos ir sveikatos, ir švietimo paslaugos, ir visi kiti bendri dalykai“, – sakė jis.

Pasak premjero patarėjo, iki numatant šią sistemą dalis gyventojų nemokėdami mokesčio galėjo naudotis sveikatos apsaugos sistema.

„Kiekvienam asmeninio laiško gi neparašysi. Visi žinojo, kažkas nežinojo. (...) Žmonės kitą kartą turi patys domėtis, nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. Iš tikrųjų sveikatos draudimas tapo solidaresnis, iki atskiriant sveikatos draudimą buvo taip, kad kai kurios socialinės grupės mokėjo didesnius mokesčius, o vienodas paslaugas gaudavo ir tie, kurie nieko nemokėjo“, – sakė R. Alekna paklaustas, kodėl žmonės nebuvo plačiau informuojami apie šią tvarką.

Tūkstančiai liko skolingi GPM

DELFI primena, kad VMI preliminariais duomenimis, maždaug 223 tūkst. gyventojų turės primokėti ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dėl jiems taikyto pernelyg didelio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD).

Tuo tarpu iš VMI priemokas dėl jiems skaičiuoto pernelyg mažo NPD gaus maždaug 330 tūkst. gyventojų.

Tokie duomenys gauti išanalizavus 900 tūkst. gyventojų duomenis, iš viso planuojama, kad bus išanalizuoti 1,5 mln. gyventojų duomenys.

GPM nepriemokas gyventojai taip pat turi sumokėti iki gegužės 3 d. To nepadarius jiems bus skaičiuojami delspinigiai ir išieškoma priverstine tvarka.

Šiemet deklaruodami pajamas gyventojai gali susigrąžinti GPM permokas už iki 2009 m. pirktus kompiuterius su programine įranga ar įsirengę interneto prieiga, dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, dalį palūkanų už būsto kreditą, paimtą iki 2009 m., įmokas už studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į trečiosios pakopos pensijų draudimo fondą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją