Tokiu būdu „Aetna“ vadovai siekia išvengti neigiamo miego trūkumo poveikio rezultatams darbe, todėl skatina įmonėje dirbančius žmonės taikyti schemą, pagal kurią naktį miegui skyrę bent septynias valandas jie gauna finansinį paskatinimą.

Šioje programoje dalyvaujantys „Aetna“ darbuotojai už 20 naktų, per kurias bent 7 valandos buvo skirtos miegui, gali gauti 25 JAV dolerių (22,52 eurų) priedą, o per metus išmokos už miegą negali viršyti 300 JAV dolerių, rašo BBC.

Ši sistema pradėta taikyti 2009 m., 2015 m. iš 25 tūkst. darbuotojų šioje programoje jau dalyvavo apie 12 tūkst., nors 2014 m. tokių buvo tik 10 tūkst. Darbuotojai įpareigojami pranešti, kiek valandų jie miegojo kiekvieną naktį.

„Daugybę metų laikiausi labai ydingo sėkmės modelio, tikėjau visų mūsų bendra iliuzija, kad išsekimas – tai privaloma sėkmės kaina“, - pasakojo moteris.
Už priedus darbuotojams atsakinga „Aetna“ viceprezidentė Kay Mooney teigia, kad miego schema – tai vienas iš aspektų, kuriuos įmonė skatina stebėti. Priedą prie atlyginimo šios grupės darbuotojai gauna ir už mankštinimąsi. K. Mooney priduria, kad vykdydama šią miego programą „Aetna“ save vertina kaip gyvą laboratoriją, skirtą nustatyti efektyvius metodus, kuriuos galėtų taikyti ir kitos didelės įmonės.

Ar gi darbdaviai nepagalvoja, kad dalis darbuotojų gali pinigus gauti, o apie miegą pateikti neatitinkančius realybės duomenis? „Tai mums nekelia susirūpinimo, sistema paremta nuoširdumu, pasitikime savo darbuotojais“, - patikino ji.

„Aetna“ rūpestis, kad jų darbuotojai pakankamai miegotų, susijęs su atliktais tyrimais, liudijančiais, kad pakankamas miego valandų skaičius daro reikšmingą poveikį mūsų produktyvumui darbe.

Remiantis 2011 m. Amerikos medicinos akademijos atlikto tyrimo rezultatais, JAV dėl miego trūkumo darbuotojas vidutiniškai per metus praranda produktyvumo kiekį, atitinkantį 11,3 darbo dienų arba 2280 JAV dolerių (2054 eurus).

Taigi bendras kasmet fiksuojamas nuostolis JAV ekonomikai siekia net 63,2 mlrd. JAV dolerių (56,93 mlrd. eurų). 2015 m. „Rand Corporation“ atliktas tyrimas rodo, kad mažiau nei 7-8 valandas naktį miegantys darbuotojai mažiau produktyvūs lyginant su tais darbuotojais, kurie kas naktį vidutiniškai miega daugiau nei 8 valandas. Kalifornijos universiteto mokslininkai praėjusiais metais įspėjo dėl ryšio tarp nepakankamo miego ir ligų atsiradimo.

Mokslininkai nustatė, kad mažiau nei 6 valandas naktį miegantys asmenys keturis kartus labiau rizikuoja susirgti peršalimo ligomis, kai susiduria su aplinkoje esančiais virusais.

Ydingas sėkmės modelis


Internetinio naujienų portalo „Huffington Post“ įkūrėja ir vadovė Arianna Huffington pritaria būtinybei įtikinti įmonių vadovus, kad būtina pakankamai laiko skirti miegui. Ji papasakojo iki 2007 m. pati buvusi pavyzdinė vadovė, kuri mėgino gyventi miegui skirdama kuo mažiau laiko. Maža to, moteris patikino dažnai naktį miegui skirdavusi vos tris valandas.

Kartą A. Huffington dėl nuovargio biure neteko sąmonės. 18 valandų per dieną dirbusi A. Huffington atsipeikėjo sulaužytu žandikauliu, jos veidas buvo kruvinas dėl prakirsto antakio.

„Daugybę metų laikiausi labai ydingo sėkmės modelio, tikėjau visų mūsų bendra iliuzija, kad išsekimas – tai privaloma sėkmės kaina“, - pasakojo moteris.

„Tradicinių pinigų ir galios sėkmės parametrų prasme buvau labai sėkminga“, - pripažino A. Huffington.

Arianna Huffington

„Vis dėlto mano gyvenimas nebuvo sėkmingas vertinant jį pagal adekvatų sėkmės apibrėžimą. Žinojau, kad man reikia radikalių pokyčių, supratau, kad taip gyventi daugiau nebegaliu.“ – asmenine patirtimi dalijosi žinoma moteris.

Taigi A. Huffington kiekvieną naktį mažiausiai aštuonias valandas ėmė skirti miegui, užtraukdavo naktines užuolaidas ir rūpindavosi, kad visi jos elektroniniai prietaisai būtų palikti kuo toliau nuo miegamojo. Šie pokyčiai transformavo jos gyvenimą ir pastebimai pagerino jos darbo našumą.

Šiuo metu A. Huffington ragina ir kitus daugiau laiko skirti miegui ir šiais metais netgi išleido itin didelio populiarumo sulaukusią knygą šia tema „The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time“.

„Verslo pasaulis dėl miego trūkumo patiria produktyvumo ir sveikatos problemų“, - neabejojo ji.

Neįtikėtinai prasti sprendimai

Viena iš Kanadoje veikiančios rinkodaros įmonės „Squeeze CMM“ įkūrėjų Jennifer Evans pripažįsta vis dar neskirianti pakankamai laiko miegui, nepaisant dėl to kartais kylančių problemų.

46-erių Toronte dirbanti verslininkė teigia, kad jausdama nuovargį patiria sunkumų priimdama sprendimus, o dėl miego trūkumo ji yra padariusi iš tiesų labai prastų sprendimų. Vis dėlto moteris pripažįsta turinti pernelyg daug darbų, dėl kurių negali eiti miegoti anksčiau.

JAV verslininkė Sabrina Parsons savo ruožtu tikina vertinanti gerą miegą naktį jau daugelį metų ir pripažįsta, kad tai jai padeda neprarasti produktyvumo.

„Kai būnu pavargusi, mąstau ne taip greitai“, - patikino 42-ejų „Palo Alto Software“ įmonės vadovė. Moteris priduria, kad net ir paprastos užduotys, pavyzdžiui, atsakymų į elektroninius laiškus rašymas tampa rimtu iššūkiu, kai ji jaučiasi pavargusi.

Kadangi vis daugiau įmonių vadovų suvokia miego trūkumo problemas, atsiranda vis daugiau specialistų ir jų siūlomų paslaugų, kurios gali padėti su šia problema sėkmingai susidoroti.

Amsterdame gyvenanti miego patarėja Els van der Helm teigia dirbanti su daugybe pasaulinių įmonių vadovų.

Miegas būtinas kūrybingiems sprendimams priimti, procesams suvokti ir situacijoms įvertinti“, - įsitikinusi specialistė. E. van der Helm priduria, kad dėl miego trūkumo žmonės netenka gebėjimo tinkamai įvertinti savo pačių veiklą.

Visgi kaip derėtų vertinti asmenis, kurie sugeba tobulai atlikti visas užduotis net ir miegodami labai trumpai?

Pavyzdžiui, buvusi Jungtinės Karalystės (JK) ministrė pirmininkė Margaret Thatcher tikino, kad jai naktį pakanka vos keturių valandų miego.

Neurologijos profesorė Ying-Hui Fu iš Kalifornijos universiteto akcentuoja genetines skirtumų priežastis. Kartu su mokslininkų komanda ji atrado retą geną, kurį turintys asmenys gali išlikti produktyvūs net jei naktį miega vos 4-5 valandas.

Mokslininkė tikina, kad šį geną turi tik vienas iš tūkstančio pasaulio gyventojų.

„Neįmanoma savęs paversti žmogumi, kuriam pakanka mažai miego, arba šį geną turite, arba ne“, - įsitikinusi profesorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)