Praėjusią savaitę DELFI pasiekė daug skaitytojų laiškų iš viso pasaulio. Daugelis jų piktinosi, kad išvyko iš Lietuvos seniausiai, tačiau tik dabar išgirdo apie nežinia iš kur atsiradusią skolą.

„Beveik dvejus metus gyvenau Kolumbijoje, Pietų Amerikoje. Turiu vizas pase, dvi Kolumbijoje išduotas laikinas tapatybės korteles ir 2015 m. vasarą išduotas motociklo teises, kas įrodytų, kad gyvenau Kolumbijoje, o ne Lietuvoje, jeigu viskas būtų daroma remiantis sveiku protu.

Tačiau dokumentai galioja tik jei jie iš Europos, ir tik jei jie tam tikro formato, kas absoliučiai neatitinka XXI a. realijų. Lietuvoje gyvenanti mano mama telefonu buvo informuota, kad jokie kiti dokumentai netiks. Tad nusprendėme negaišti nė laiko, nė nervų ir sumokėti „skolą“. Tačiau akivaizdu, jog tai yra legalus nusikaltimas.

Vasarą buvau trumpam grįžęs į Lietuvą ir norėjau už savo pinigus apsidrausti. Galiausiai viena bendrovė sutiko apdrausti kaip kolumbietį, o ne lietuvį. Tad apskritai Lietuvos įstatymai yra XIX a., absoliučiai prasilenkiantys su realybe ir absurdiški.

Įsivaizduokit kiek dar yra lietuvių, kurie gyvena JAV, Kanadoje, Tailande, Kinijoje, Meksikoje ir t. t., kurie neišsiregistravo laiku ir kurie teisiškai neturi galimybės įrodyti, jog jiems nepriklauso mokėti už PSD“, – pasakojo vienas skaitytojas (vardas ir pavardė redakcijai žinoma), kuriam buvo priskaičiuota 95 Eur skola.

Skolą priskaičiavo ir moksleivei

Kita skaitytoja stebėjosi kaip galėjo susidaryti skola vos pilnametystės sulaukusiai jos dukrai:

„Dar būdama 17 m. 2015 m. lapkritį ji išvyko mokytis į JAV (11 ir 12 kl.). Iki šios dienos ji nebuvo grįžusi į Lietuvą. 2016 m. birželį dukrai suėjo 18 m. ir ji deklaravo išvykimą nuo 2015 m. lapkričio per elektroninius valdžios vartus. Gavo atsakymą el. paštu, kad išvykimas įregistruotas.

Tačiau „Sodroje“ patikrinusi informaciją pagal jos asmens kodą nustebau, kad 18-etei dukrai, vidurinės mokyklos moksleivei, yra paskaičiuota 64 Eur skola. Kadangi pagal F1 vizą JAV tarptautiniai moksleiviai negali dirbti, ji jokių pajamų neturi. Taip pat už jos sveikatos draudimą aš moku JAV.

Dukra parašė „Sodrai“ laišką, nusiuntė mokyklos patvirtinantį dokumentą, kad nuo 2015 m. 11 mėn. yra JAV mokyklos moksleivė ir kad deklaravo išvykimą. Tačiau jokio atsakymo nesulaukė, o aš pati niekaip neprisiskambinu.

Kadangi dukrą išlaikau aš, pervesdama pinigus maistui į jos lietuvišką banko kortelę bijau, kad bus nuskaičiuota skola „Sodrai“, tačiau, kaip ir minėjau, išvykimas deklaruotas“.

Šie ir kiti skaitytojai piktinosi, kad „Sodros“ puslapyje trūksta informacijos, ką daryti, kad skola būtų perskaičiuota tiems asmenims, kurie išvyko ne į ES, Europos Ekonominės bendrijos šalis ar Šveicariją, o vadinamas trečiąsias šalis. Taip pat daugelis stebėjosi, kodėl turi kažką papildomai daryti, jeigu išvyko prieš daugelį metų, kai apie PSD skolą nebuvo nė kalbos.

Galima ar negalima deklaruoti atgaline data?

Elektroniniuose valdžios vartuose, per kuriuos deklaruoti išvykimą galima internetu, prie dažniausiai užduodamų klausimų galima rasti ir tokį: „Ar galiu pildyti išvykimą atbuline data?“.

Puslapį valdančio Informacinės visuomenės plėtros komiteto atsakymas į šį klausimą yra toks: „Galite, tačiau asmuo laikomas deklaravusiu gyvenamąją vietą nuo deklaracijos ir kitų dokumentų <...> pateikimo deklaravimo įstaigai dienos“.

Tačiau tokia informacija gali klaidinti. Paklausta, ar dabar žmogus gali deklaruoti išvykimą atgaline data, pvz., kad faktiškai jis išvyko 2000 m., Registrų centro, kuris valdo Gyventojų registrą, atstovė spaudai Kristina Petrošienė paaiškino:
Kristina Petrošienė

„Ne, išvykimo deklaravimas įsigalioja nuo deklaracijos pateikimo ir duomenų įrašymo į Gyventojų registrą. Deklaracija galioja nuo kitos, nei deklaravimo duomenų įrašymo į registrą dienos, tik vienu atveju – jei deklaracija pateikta prieš išvykstant. Visais kitais atvejais deklaracijos galioja nuo deklaravimo duomenų įrašymo į registrą dienos“.

Atstovė taip pat informavo, kad pareiga deklaruoti gyvenamąją vietą buvo nustatyta 1998 m. priimtame Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatyme, kuris turėjo įsigalioti nuo 2000 m. balandžio 1 d., tačiau įstatymą įgyvendinantys teisės aktai įsigaliojo tik nuo 2003 m.

Galimybė deklaruoti išvykimą internetu atsirado nuo 2009 m. Iki tol prieš išvykstant gyventojui reikėjo pateikti išvykimo deklaraciją savo gyvenamosios vietos seniūnijai arba savivaldybei.

Gyventojams, kurie yra išvykę iš Lietuvos jau daug metų, tačiau nėra deklaravę išvykimo, Registrų centro atstovė patarė išvykimą deklaruoti internetu arba diplomatinėje atstovybėje ir konsulinėje įstaigoje užsienio valstybėse.

Vienintelis būdas išvengti susidariusios skolos

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytas Stalnionis pripažino, kad išvykus į trečiąsias šalis įrodyti draustumo nėra galimybės:

„Deja, teisės aktai numato galimybę įrodyti draustumą kitose šalyse tik tais atvejais, kai žmogus gyvena ir dirba ES šalyse bei Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje ir Lichtenšteine“.

Tačiau išvengti skolininko statuso galima ne tik sumokėjus apskaičiuotą skolą, bet ir papildžius pajamų deklaraciją.

„Dar vienas būdas susitvarkyti skolą yra deklaruoti išvykimą atbuline data. „Sodra“ savarankiškai mokančių už privalomąjį sveikatos draudimą įmokas administruoja nuo 2016 m. pradžios, o už tuos metus dar yra galimybė pateikti galutinai iš Lietuvos išvykstančio asmens pajamų deklaraciją Valstybinei mokesčių inspekcijai (forma GPM308).

Tereikia ją pildant (arba atnaujinant) pažymėti, kad iš Lietuvos žmogus išvyko ne vėliau nei 2016 sausio 1 d. arba datą, nuo kada jam pradėtos skaičiuoti PSD įmokos kaip savarankiškai jas mokėti privalančiam asmeniui. Už 2017 m. šie duomenys nebebus vertinami, todėl reikėtų paskubėti“, – komentavo „Sodros“ atstovas.

Jo teigimu, gyventojo prievolę mokėti PSD įmokas panaikina tik išvykimo deklaravimas. Taigi, išvykus privalu tai padaryti, jei nesinori, kad skola atsirastų ateityje.

Galima siųsti paprastu paštu

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė –Šnirienė akcentavo, kad mokestiniu laikotarpiu (kalendoriniais metais) galutinai išvykdamas iš Lietuvos, gyventojas VMI turi pateikti galutinai išvykstančio iš Lietuvos pajamų deklaraciją. T.y. GPM308 formą, nurodant požymį, kad tai galutinai išvykstančio gyventojo deklaracija bei nurodyti tikslią išvykimo datą.

Joje reikia deklaruoti visas kalendoriniais metais iki galutinio išvykimo dienos gautas pajamas (tiek Lietuvoje, tiek užsienyje) ir nuo jų sumokėtą (mokėtiną) mokestį. Pajamų mokestis nuo tokių pajamų turi būti sumokėtas iki galutinio išvykimo.

„VMI atkreipia dėmesį, jog mokesčių mokėtojas ar mokesčių administratorius mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti gali ne daugiau kaip už einamuosius ir 5 praėjusius kalendorinius metus, skaičiuojamus atgal nuo tų metų, kada pradedama mokestį apskaičiuoti arba perskaičiuoti, sausio 1 d. Iki šių metų gruodžio 31 d. mokesčių mokėtojai gali teikti arba tikslinti metines pajamų deklaracijas už 2012 – 2017 m. mokestinius laikotarpius“, – komentavo direktorė.

Jos teigimu, metinės pajamų deklaracijos GPM308 formą galima pateikti tiek internetu, tiek užpildytą atsiųsti paštu į VMI Dokumentų tvarkymo ir archyvavimo skyrių, adresu: Neravų g. 8, 66257 Druskininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)