Primename, kad šiuo metu nėštumo ir gimdymo atostogų išėjusios darbuotojos turi teisę gauti motinystės išmoką, kuri negali būti didesnė už 3,2 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų.

Paprastai kalbant, net jeigu moters alga yra 2 tūkst. Eur ar dar didesnė, jai būtų mokama ne didesnė kaip 1424 Eur išmoka, nors „Sodros“ įmokoms jokių ribų nėra, jei darbuotojai mokamas 10 tūkst. Eur atlyginimas, jos skaičiuojamos nuo šios sumos.

Vis dėlto 2016 m. kovo 15 d. nutarimu tokį motinystės išmokų ribojimą Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančiu pagrindiniam šalies įstatymui. Tiesa, nutarime numatyta, kad Teisės aktų registre jis turi būti oficialiai paskelbtas 2017 m. sausio 2 d.

Nuo šios dienos išmokos ir neturėtų būti ribojamos. Tačiau jeigu Seimas priims komiteto siūlomą projektą, nebus ribojamos visos išmokos, į kurias teisė atsirado nuo kovo 15 d. Dokumente numatyta, kad jau išmokėtos išmokos iki 2017 m. kovo 31 d. bus perskaičiuojamos ir išmokamos iki 2017 m. birželio 30 d.

Komiteto pirmininkas Algirdas Sysas posėdyje paaiškino, kad toks pasiūlymas teikiamas dėl „saliamoniško“ Konstitucinio Teismo sprendimo, kuris atvėrė kelią mamoms ginčyti skirtų išmokų dydį teismuose. Kad būtų išvengta bylinėjimosi ir kad už tą patį laikotarpį nebūtų mokamos skirtingos išmokos (skundžiančioms sprendimus – neriboto dydžio, neskundžiančioms – riboto), siūloma išmokas perskaičiuoti visoms, kam jos skirtos po kovo 15 d.

Pirmininko teigimu, asmenų skaičius, kuriam būtų perskaičiuotos išmokos yra ribotos. Perskaičiuotoms išmokoms papildomai prireiktų 2 mln. Eur.

„Sodros“ 2016 m. rugsėjo mėnesio duomenimis, mamų, kurioms buvo pritaikytos išmokų ribos, vidutinis neapribotas vieno mėnesio kompensuojamasis darbo užmokestis buvo 1 926 Eur.

Motinystės išmoka mokama už 126 kalendorines dienas, kai nėštumo ir gimdymo atostogos suteikiamos suėjus 30 ir daugiau nėštumo savaičių. Motinystės išmoka sumokama iš karto už visą nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpį.

Tėvystės išmokoms, kurios mokamos tada, kai darbuotojas išeina 1 mėn. trukmės tėvystės atostogų, ir vaiko priežiūros išmokoms, kurios mokamos vienam iš tėvų, išleistų vaiko priežiūros atostogų, išmokų ribos bus taikomos ir toliau.

Kad įsigaliotų naujoji išmokų perskaičiavimo tvarka, už ją dar turės balsuoti visas Seimas, o priimtą įstatymo projektą turės pasirašyti prezidentė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (260)