DELFI anksčiau rašė, kad SRDK buvo pritaręs, jog nėščią moterį būtų galima atleisti iš darbo, jei ji dirba pagal terminuotą sutartį, o vaiką auginančių tėvų darbo vieta bus saugoma tik kol kūdikiui sukaks 4 mėnesiai.

Tačiau vėliau parlamentarai apsigalvojo ir paliko tokias pat nuostatas, kurios galioja dabar.

Liko galioti nuostata, kad darbdavys negali atleisti nėščiosios, dirbančios pagal terminuotą darbo sutartį, kaip ir nėščiosios, dirbančios pagal neterminuotą sutartį.

Taip pat lieka nuostata, kad su darbuotojais, auginančiais vaikus iki trejų metų amžiaus, darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio iniciatyva, jei nėra darbuotojo kaltės.

DK liko ir vadinamieji „mamadieniai“ bei „tėvadieniai“. Tiesa darbdavių organizacijos vis dar siūlo, kad šių išlaidų kompensavimas neturėtų būti vien jų atsakomybė.

Darbdaviai siūlo, kad 50 proc. „mamadienių“ ir „tėvadienių“ būtų apmokama iš socialinio draudimo lėšų, o likusi dalis tektų jiems. Tačiau profesinės sąjungos tvirtina, kad darbdaviai ir toliau turi prisiimti 100 proc.

Atsikovojo, ką turėjo

Gražina Gruzdienė

Paklausta, ar naujasis DK vaikus auginančioms arba jų susilaukti norinčioms šeimoms sukurtų palankesnes sąlygas, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė sakė, kad iš esmės beveik visos su tuo susijusios nuostatos liko tokios pat.

„Mes atkovojome turėtas pozicijas, tačiau niekas ir nepagerinta. Tik sugaišome daug laiko ir išleidome daug pinigų. Jeigu deklaruojame, kad mes rūpinamės jaunimu, kuris augins šeimas, tai galėjome ir pagerinti“, – DELFI sakė ji.

G. Gruzdienė pažymėjo, kad jaunimas turėtų pats labiau rūpintis savo teisėmis.

„Jaunimas kažkodėl nesiburia ir tikisi, kad jam iš dangaus nukris. Dabar bandome stiprinti darbą su jaunimu, nes jie turi rūpintis savo paskolomis pirmam būstui, lengvatomis, nuomos kainomis ir t.t.“, – pasakojo ji.

Investors' Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė taip pat sakė, kad jokių apribojimų, pabloginančių sąlygas, priimta nebuvo.

Rūta Skyrienė

„Daug kur išliko ta apsauga, kur kitą kartą ne apsaugo, o atvirkščiai – nepadeda. Nes jeigu ateis jaunuolis ir mergina, tai greičiausiai priims jaunuolį, nes galvos, kad mergina tuoj ištekės ir gimdys. Tokia gyvenimiška praktika“, – sakė ji.

Tai, kad sąlygų tėvams nepablogino, teigė ir Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Naujasis DK sąlygų nepablogintų, o kai kur ir pagerintų. Yra apibrėžtos naujos darbo sutarčių rūšys, kurios laisviau reglamentuoja darbo laiką – ne būtinai nuo 8 iki 17 val.“, – sakė jis.

Naujos sutartys

Pagal naujausią DK projekto versiją, lietuviai ateityje galės turėti įvairesnes darbo sutarčių rūšis.

Darbo sutartys galės būti: neterminuotos, terminuotos, laikinojo darbo, pameistrystės, projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi, darbo keliems darbdaviams, sezoninio darbo.

Vis dar nesutariama dėl nenustatytos apimties darbo sutarčių – darbdaviai tam pritaria, o profsąjungos priešinasi.

„Dėl naujų darbo sutarčių keisis darbdavių požiūris į žmones, kurie nori dirbti įmonėje, bet ateina laikas turėti vaikų ir tampa sunku suderinti darbą, asmeninį gyvenimą ir vaikus“, – sakė A. Sysas.

R. Skyrienė taip pat sakė, kad jaunimas ir jaunos šeimos turėtų sveikinti šią sutarčių įvairovę, kuri didina darbo santykių lankstumą.

Žmonės dabar turi daug visokių interesų ir dažnai jiems visai patinka, kai gali dirbti laisviau – ir nuotoliniu darbu, ir nepilną darbo dieną, ir neribotų apimčių, projektinės darbo sutartys“, – sakė ji.

Pašnekovė sakė, kad šie pakeitimai pagerina galimybes jaunoms profesionalioms mamoms grįžti į darbą.

„Ypač jeigu bus apgalvota, kaip tą vaiką bus galima prižiūrėti: ar darželių bus pakankamai, ar atsiras ikimokyklinio ugdymo krepšelis, – svarstė R. Skyrienė. – Tuomet bus dar geresnės sąlygos, bet pas mus dabar gimdyti vaikus jo ir taip yra vienos geresnių Europos Sąjungoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)