Portalas LB.ua praneša, kad prorusiški separatistai iš raketinių sistemų „Smerč“ apšaudė Artiomovską Donecko srityje. LB.ua apie tai sužinojo iš kariškių. Pranešama apie tris žuvusiuosius. Buvo apšaudytas miesto pakraštys.

VRM ministro patarėjas Zorianas Škiriakas „Facebook“ parašė, kad tarp žuvusiųjų – septynių metų mergaitė. Donecko srities milicijos viršininkas Viačeslavas Ambroskinas patikslino, kad raketa pataikė į mokyklos Nr. 4 teritoriją Zagorodnaja gatvėje.

Kaip pasakojo „Artiomovsk energijai“ vadovaujantis Vaidas Povilėnas, iš viešai internete skelbiamų įrašų matyti, kad salvinių ugnies sistemų ugnis siekė ir įmonės objektus. Artiomovsko šilumos ūkio sistemoje yra 35 katilinės, dalis šilumos perdavimo tinklo yra antžeminė, todėl tikėtini pažeidimai ir jame.

„Dėl mobilaus ryšio sutrikimų kol kas negalime tiksliau įvertinti išpuolio padarytos žalos dydžio, tačiau pagal pirminę darbuotojų iš vietos informaciją mažiausiai vienoje katilinėje yra nutrūkęs dujų tiekimas, ji nebeveikia. Pagal kitus pranešimus jau yra užfiksuoti kelių valdomų objektų išoriniai pažeidimai. Pagrindinis rūpestis dabar – susisiekti su savo darbuotojais, kurių šiuo šildymo sezono metu skaičius viršija 300. Mieste zuja greitosios pagalbos automobiliai, daug sužeistųjų. Kol kas pranešama apie vieną atakos metu žuvusį vaiką“, – sakė Vaidas Povilėnas, kuris šiuo metu yra Lietuvoje.

Kaip DELFI informavo lietuvių įmonės „Artiomovsk energija“ direktorius Vaidas Povilėnas būtent prie apšaudytos mokyklos esanti katilinė ir nukentėjo labiausiai.

„Kol kas žinome tik tiek, kad yra sugadintas dujotiekis, kuris ėjo į katilinę, katilinės langai išmušti, sugadintas fasadas. Dabar tiksliname nuostolius - ta katilinė aptarnauja darželį ir mokyklą. Rytoj nuostolis jau bus aiškus. Dabar ten nėra nei elektros, nei vandens,nei dujų“ - DELFI sakė įmonės direktorius V. Povilėnas.

Anot jo, apgadinta katilinė yra be operatorių, dirbanti automatiškai, taigi darbuotojai incidento metu nenukentėjo.

„Laimei, kad ten nieko nėra. Jeigu būtų darbuotojai, galėjo nukentėt. Dabar nukentėjusiųjų nėra,“ - sakė V. Povilėnas.

Anot įmonės direktoriaus, tai ne pirmas toks apšaudymas mieste, tačiau ankščiau įmonės objektai buvo nukentėję nežymiai. Anot vadovo, kiekvienas įmonės darbuotojas žino, ką daryti panašiais atvejais, yra apmokyti, sumaištis incidento metu nekilo ir šiandien.

Pas mus yra nustatytos taisyklės ir atidirbtos programos, atliktos treniruotės su darbuotojai, ką daryti, jeigu taip atsitiktų. Mes turim savo slėptuvę darbuotojams, žino darbuotojai, kur bėgti tokiu atveju,“ - sakė V. Povilėnas.

Anot jo, miestas ruošėsi galimam apšaudymui, todėl civilinės saugos tarnybos operatyviai sureagavo į incidentą, suveikė oro pavojaus sirenos.

„Artiomovsk energija“ priklauso Vilniuje įsikūrusiai „E energija“ įmonių grupei, tarp kurios akcininkų ir Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas. Ukrainoje grupė dirba nuo 2007 metų, kada su Europos plėtros ir rekonsukcijos banko pagalba padarytos esminės investicijos leido atnaujinti šio rytų Ukrainos miesto šilumos ūkį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (958)