Rinkimų kampanijos metu D. Trampas ragino labiau saugoti JAV darbo vietas ir pažadėjo atsisakyti Ramiojo vandenyno partnerystės (Trans-Pacific Partnership, TPP) sutarties - svarbiausio tarptautinio prekybinio susitarimo per daugelį metų.

Tačiau po dvi dienas trukusio Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo Peru APEC vadovai ėmė aktyviai ginti atvirų rinkų privalumus.

"Mes dar kartą patvirtiname savo įsipareigojimą išsaugoti rinkas atviras ir kovoti prieš bet kokias protekcionizmo formas", - teigiama oficialiajame APEC susitikimo pranešime.

Komunikate taip pat atkreipiamas dėmesys į "augantį skeptizicmą prekybos atžvilgiu" po to, kai nestabilus atsigavimas po finansų krizės paskatino žmones suabejoti, ar tikrai globalizacija buvusi naudinga daugeliui žmonių.

APEC vadovai pabrėžė, kad prekybos ir atvirų rinkų privalumai turi būti kuo efektyviau perteikti plačiajai visuomenei, atkreipiant ypatingą dėmesį į tai, kaip prekyba skatina inovacijas, užimtumą bei aukštesnį gyvenimo lygį".

Prie TPP susitarimo yra prisijungusios 12 šalių: JAV, Japonija, Malaizija, Vietnamas, Singapūras, Brunėjus, Australija, Naujoji Zelandija, Kanada, Meksika, Čilė ir Peru. Šiuo susitarimu siekiama sustiprinti ekonominius ryšius tarp sutartį pasirašiusių šalių, sumažinti tarifus ir skatinti prekybą norint užtikrinti spartesnę plėtrą.