Tai pats didžiausias nedarbo lygis pastaraisiais metais.

Pernai rugpjūtį nedarbo augimo tendencija buvo panaši - nedarbas per mėnesį išaugo 0,3 punkto iki 8,1 procento.

"Nedarbo lygio padidėjimas tik dar kartą patvirtina, kaip skausmingai ir lėtai atsigauna darbo rinka po Rusijos krizės", BNS sakė Vilniaus banko valdybos pirmininko patarėjas Gitanas Nausėda.

Jo manymu, nors vasarą buvo daug sezoninių darbų ir sudaryta laikinų darbo sutarčių, nedarbo lygis vis dėlto nesumažėjo. "Kol kas, matyt, įmonės mėgina iš savo vidinių rezervų didinti gamybos apimtis ir darbo našumą. Tik tada, kai daugelis įmonių įsitikins, kad šalies ekonomikos atsigavimas yra iš tiesų ilgalaikis, prasidės nuoseklus nedarbo mažėjimas", sakė Vilniaus banko analitikas.

Pasak G. Nausėdos, dirbti maksimaliu taupymo režimu įmonės priverstos ir dėl nepalankaus euro ir dolerio kurso. "Išlikti rinkoje ir užsitikrinti bent minimalų pelną įmanoma tik maksimaliai taupant gamybos sąnaudas", kalbėjo jis.

Be to, anot Vilniaus banko analitiko, įmonių vadovai po Rusijos krizės, kai buvo masiškai atleidžiami darbuotojai, tapo atsargesni priimdami naujus žmones, net tada, kai juos reikalinga priimti.

"Sunkoka tikėtis, kad šį rudenį būtų ženklių poslinkių į gera. Jei nedarbo lygis ir galėtų šiek tiek sumažėti, tai gana nedaug", mano G. Nausėda.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją