„Frakcijos vardu prašome pertraukos iki kito posėdžio“, – sakė liberalė Dalia Kuodytė.

Iš 68 balsavusių Seimo narių, „už“ pasisakė 31, „prieš“ – 12, susilaikė – 25.

Dėl to, kad prašymas buvo iš opozicinės partijos, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė paskelbė pertrauką iki kito posėdžio, kuris numatomas antradienį.

DELFI primena, kad valdantieji anksčiau ne kartą yra žadėję, kad naujasis kodeksas, atsižvelgiant į profesinių sąjungų pasiūlymus, bus pataisytas dar iki šios kadencijos pabaigos.

Komitetas norėjo panaikinti nulines

Trečiadienį ryte skirtingų parlamentarų pateiktus pasiūlymus apsvarstęs Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė tam, kad nenustatytos apimties arba vadinamųjų nulinių darbo sutarčių naujajame kodekse nebeliktų. Tai anksčiau siūlė ir kodeksą vetavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Komitetas taip pat pritarė pasiūlymui nustatyti, kad kai abejojama dėl darbo santykius reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų naudai. Tai buvo numatyta ir D. Grybauskaitės pasiūlymuose.

Komitetas sutiko, kad nutraukiant darbo sutartį dėl darbuotojo ligos ar neįgalumo, kai darbuotojui dėl prastovos atlyginimas nemokamas du mėnesius, kai jis sulaukia senatvės pensijos amžius, darbdavys išmokėtų darbuotojui ne vieno, o dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką, o jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau negu vienus metus – vieno jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoką.

Komitetas pritarė ir pataisoms, kad vaiką (įvaikį) iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų auginantiems darbuotojams apie darbo sutarties nutraukimą reikės pranešti prieš tris, o ne prieš vieną mėnesį. Jei tokie darbuotojai dirba trumpiau nei vienerius metus, apie sutarties nutraukimą reikės pranešti prie šešias savaites (dabar 2 savaitės).

Taip pat komitetas sutiko, kad į kodeksą būtų įrašyta ir dabar galiojanti nuostata, kad švenčių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė sutrumpinama viena valanda, išskyrus sutrumpintą darbo laiko normą dirbančius darbuotojus.

Komitetas pritarė pataisoms, kuriomis siūloma darbdavius įpareigoti įtraukti į darbo laiko apskaitą darbuotojo darbą pagal jo ir darbdavio susitarimą dėl papildomo darbo.

Kasmetinių atostogų suteikimo eilė darbovietėje pirmenybę siūloma suteikti darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką ne iki 10, kaip yra numatyta naujajame kodekse dabar, o iki 14 metų ar neįgalų vaiką iki 18 metų.

Darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų suteikiamos 25, o ne 20, kaip dabar yra nustatyta naujajame kodekse, darbo dienų kasmetinės atostogos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)