Ministras informavo, jog bendri valstybės įsiskolinimai žemdirbiams sudaro 243 milijonus litų. Būtent tiek ir numatoma skirti žemės ūkio sektoriui 2001 metų biudžete. Pasak K.Kristinaičio, naujiems darbams žemdirbiai turės "riebų nulį".

Kitą savaitę vyksiančiame Vyriausybės posėdyje bus gvildenami aktualiausi žemės ūkio "skauduliai", tačiau ministras nesitiki, kad pavyks atplėšti didesnį gabalą pinigų savo ministerijai, nes visoms sferoms jų trūksta.

100 dienų Vyriausybės programoje numatyta, jog kitais metais bus parengta ir pradėta taikyti akcizo dyzeliniam kurui apmokėjimo tvarka. Geričiausiai bus pasirinktas talonų išdavimo pagal dirbamos žemės plotą variantas.

Žemės ūkio ministras tvirtai nusistatęs dėl žemės ūkio reformos, tai yra pasiryžęs atnaujinti žemės nuosavybės grąžinimą. Pasak jo, turi būti galutinai nustatyti aiškūs žemės nuosavybės grąžinimo terminai bei veiksmai, o nuomonių keitimui reikia padėti tašką.

K.Kristinaitis, paklaustas, kaip bus stabdomas įsiskolinimų žemdirbiams augimas, atsakė, jog žemdirbiai įvairiais būdais bus informuojami, konsultuojami, kaip elgtis. Ministrą stebina, kodėl kai kurie ūkininkai priduoda savo produkciją bankrutuojantiems perdirbėjams, kai iš anksto aišku, kad su jais nebus atsiskaityta.

K.Kristinaitis taip pat minėjo, kad bus inicijuojamos administracinės teisės pažeidimų kodekso pataisos, susijusios su delspinigiais, kuriuos turės mokėti perdirbėjai.

Perdirbėjai žemės ūkio produkcijos tiekėjams šiuo metu yra skolingi 182 milijonus litų. Nors tai yra dviejų atskirų ūkinių subjektų reikalas, K.Kristinaičio nuomone, padėti išspręsti šią problemą turi būti vienas iš pirmaeilių Žemės ūkio ministerijos rūpesčių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją