Iki šiol Darbo biržoje užsiregistravęs žmogus gaudavo atmintinę, kurioje būdavo išdėstytos jo pareigos. Pareigų Darbo biržai turėdavo ne tik bedarbio statusą turintis ir pašalpą gaunantis klientas, bet ir nieko iš biržos neprašantis tik kaip darbo ieškantis užsiregistravęs pilietis.

Iki šiol kurios nors pareigos neįvykdžiusiam Darbo biržos klientui trims mėnesiams būdavo sustabdomas bedarbio ar darbo ieškančiojo statusas. Tai apribodavo jo teises į socialinę pašalpą. Tačiau jis ir jo šeima gaudavo bent maisto korteles. Nuo šiol statuso sustabdymas nebus taikomas. Pagal naująją sugriežtintą tvarką užteks to, kad tris kartus per porą dienų neatsiliepęs į Darbo biržos specialisto skambutį būsi išbrauktas iš bedarbių sąrašų pusei metų. Mat neatsiliepimas bus traktuojamas kaip darbo atsisakymas. Tą pusmetį nei pats bedarbis, nei jo šeimos nariai neturės teisės gauti socialinių pašalpų, kompensacijos už būsto šildymą. Ir dar privalės mokėti ligonių kasai po 72 litus už kiekvieną šeimos narį.

Taip pat bus baudžiama ir už neatvykimą į Darbo biržą nustatytu laiku. Neatvykti galima tik dėl labai rimtos, pažymomis ar kitais dokumentais patvirtintos priežasties. Tada atvykimo į Darbo biržą terminas bus pratęstas, bet ne ilgiau kaip penkioms dienoms.

Naujajame apraše yra ir daugiau apribojimų. Iš sąrašų šešiems mėnesiams gali išbraukti ir už tai, kad atsisakai siūlomo darbo. Pirmuosius šešis mėnesius Darbo biržos specialistai privalo siūlyti darbą pagal specialybę. Po to gali siūlyti bet kokį, net nekvalifikuotą darbą, pavyzdžiui, mokytojui - dirbti betonuotoju, mėžti mėšlą pas ūkininką ir panašiai. Jei atsisakysi, pusei metų išregistruos iš bedarbių sąrašų - ir ne tik mokytojas, bet ir visa jo šeima, jeigu kiti nariai neturi darbo, liks be socialinių garantijų. Ankstesniame apraše nepatinkančio ar nepalankaus darbo atsisakęs žmogus dar tris mėnesius turėdavo bedarbio statusą.

Kaip dienraščiui teigė Klaipėdos darbo biržos direktorius Andrius Adomaitis, griežtesni reikalavimai, atsakomybė bedarbiui numatyti tam, kad būtų galima atskirti tuos, kurie ieško darbo ir jo nori, kad nebūtų simuliacijų. Esą nauja tvarka atsijoja tikrą žmonių motyvaciją dirbti, o laikas sustatys viską į savo vietas, išaiškės, kas yra kas, ir socialinė parama bus teisingesnė.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)