„Šiemet yra labai daug klientų iš Rusijos, kurie renkasi Druskininkų kurortą. Žinoma, jie porai dienų apsistoja Vilniuje, tačiau daugiau laiko praleidžia Druskininkuose“, – DELFI sakė keliones į Lietuvą organizuojančios agentūros „Elittravel“ vadovė Sandra Voskienė.

Tuo metu Palangą rusai dažniausiai renkasi Naujųjų metų sutikimui. Pasak jos, turistai iš Rusijos dažniausiai renkasi ilgesnį 10–12 dienų poilsį.

Dažniausiai jie atvyksta gruodžio 30 d. ir lieka beveik iki sausio vidurio. Sausio 6 d. rusai švenčia Kalėdas, o nedarbo dienos Rusijoje yra iki sausio 10 d.

Pašnekovės vertinimu, šiemet turistų iš Rusijos turėtų būti daugiau: „Šiek tiek yra padaugėję, nes jiems lengviau gauti vizas, yra daugiau vežėjų. Dauguma klientų atvažiuoja traukiniu iš Maskvos“.

Pašnekovė skaičiuoja, kad šventiniu periodu į Lietuvą atvyksta keli tūkstančiai rusų.

Lietuva teikia aukštos kokybės paslaugas, taip pat juos tenkina kainos ir kokybės santykis. Pavyzdžiui, naujametinis banketas vienam žmogui Lietuvoje kainuoja 200–400 Lt priklausomai nuo viešbučio. Tačiau kitame Europos mieste jie už tokius pinigus tokios paslaugos neįpirktų“, – apie priežastis, kodėl rusai renkasi Lietuvą, sakė S. Voskienė.

Jos vertinimu, poilsis Lietuvoje vienam rusui kainuoja 2–3 tūkst. eurų (7–10 tūkst. Lt).

„Šiuo periodu 80 proc. viešbučių gyventojų sudaro rusai, pavyzdžiui, Druskininkuose jau vietų nėra. Be to, Vilniaus viešbutis „Artis“, talpinantis 400 žmonių, daro naujametinę programą rusų kalba. Matosi, kad tie žmonės suvažiuoja sutikti Naujus metus Lietuvoje“, – teigė pašnekovė.

Nerimą keliančios tendencijos

Tuo metu kitokias žinias turi „Lietuvos geležinkeliai“. Bendrovės Keleivių vežimo direkcijos Aptarnavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Andrius Petrušis DELFI sakė, kad baltarusių laukiama panašiai kaip ir pernai, tačiau nerimą kelia situacija su rusais.

„Nedžiugina traukinių važiuojančių Maskvos ir Sankt Peterburgo kryptimis statistika – lyginant 2012 ir 2013 m., keliaujančių šiais maršrutais sumažėjo apie 8 proc. Keleivių srauto mažėjimui šiomis kryptimis daugiausia įtakos daro bendros rinkos tendencijos ir ekonominė situacija Rusijoje. Rusijos tranzitinių traukinių, važiuojančių Kaliningrado kryptimi per Lietuvos teritoriją, keleivių srautai taip pat sumažėjo apie 8 proc.“, – komentavo jis.

Be to esą kelionių agentūros jau atsisakė kone pusės iš anksto šventiniam periodui užsakytų vietų.

„Šventinėmis dienomis, lyginant su eilinėmis dienomis, keleivių srautai padidėja beveik dvigubai. Tačiau visoms agentūroms šventiniu periodu skiriama apie 60 proc. nuo visų vietų, kitos lieka pavieniams keleiviams. Agentūros atsisakė apie 44 proc. joms skirtų vietų. Tiesiog agentūros sulaukė mažiau užsakymų“, – tvirtino A. Petrušis.

Jis nemano, kad šis nuosmukis gali būti susijęs su padidėjusiu skrydžių skaičiumi.

„Skrydžių yra šiek tiek padaugėję, bet tie, kurie važinėja traukiniais, jie jais ir važinėja“, – tvirtino pašnekovas.

Traukinyje, važiuojančiame į Maskvą, yra 660 vietų, Vilnius-Sankt Peterburgas – 234 vietos.
„Kiek keleivių yra rusų tiksliai pasakyti būtų sudėtinga, gali būti visi, gali nebūti nei vieno. Tačiau mūsų bendri rinkos tyrimai rodo, kad šiai traukiniais nuolatos keliaujančių yra apie 80 proc. rusų. Turizmo agentūroms, šventiniu periodu, šiuose traukiniuose skiriama 60 proc. visų vietų. Traukiniai minėtomis kryptimis važiuoja kasdien“, – aiškino A. Petrušis.

Bilietas į Maskvą į vieną pusę kainuoja 260–560 Lt.

Šiais metais per vienuolika mėnesių maršrutu Vilnius-Minskas keliavo apie 320 tūkst. keleivių, Vilnius-Maskva – apie 100 tūkst., o Vilnius-St. Peterburgas – apie 55 tūkst. keleivių. Tuo metu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu maršrutu Vilnius-Minskas važiavo apie 240 tūkst. keleivių, Vilnius-Maskva – apie 110 tūkst., Vilnius-St. Peterburgas – apie 61 tūkst. keleivių.

Tuo metu Tarptautinio Vilniaus oro uosto (TVOU) tendencijos rodo ką kita – šiemet keleivių skaičius iš Maskvos auga. TVOU duomenimis, šiemet iki lapkričio pabaigos iš Maskvos į Vilnių atvyko 66,8 tūkst. keleivių, o išvyko 54,8 tūkst. Tai yra atitinkamai 6,5 tūkst. ir 6,2 tūkst. keleivių daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Šiuo metu iš Vilniaus į Maskvą skraidina bendrovės „UTAir Aviation“ ir „Aeroflot“.

Patenkinti ir pilni

Druskininkai taip pat jokio rusų mažėjimo nejaučia.

„Tiksliai bus galima pasakyti sausio pabaigoje, kai bus aiški statistika. Tačiau galiu pasakyti, kad ne vienerius metus iš eilės su šiais turistais dirbančios agentūros vietas viešbučiuose rezervuoja nuo pavasario. Kiek kalbėjau su verslininkai, tai galiu pasakyti, kad nelabai rasit vietų, nebent vieną kitą mažesniuose viešbutukuose“, – DELFI sakė turizmo ir verslo informacijos centro vadovas Rimantas Palionis.

Jo teigimu, tokios pačios tendencijos yra ir Palangoje, ir Birštone.

„Maždaug trejus metus dominuoja ta pati schema – nuo gruodžio pabaigos iki sausio vidurio kurorte dominuoja rusai. Jie sudaro bent 70 proc. turistų. Tokia tendencija yra visoje Lietuvoje. Jiems čia patinka kainos ir kokybės santykis. Be to, jie čia neturi jokio kalbos barjero, nes visi kalba rusiškai“, – tvirtino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1266)