Pasak vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojo Arūno Lupeikos, darbdaviai neskuba to daryti, nes nuo šių metų spalio 1 d. jie turi alternatyvą. Jiems nebereikia pildyti vien tik popierinių formų, dokumentus jau galima tvarkyti ir internetu.

„Duomenis galima pakeisti, kad ir tris kartus per dieną, tad geriau pildyti elektroninę formą nei popierinę“, - teigė vyras. „Popierinė deklaracija reikalauja daugiau formalumų, o ir prisiruošti pateikti naują, nėra taip lengva“, - pridūrė vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas.

Visgi pašnekovas pastebėjo, kad ne neskubėjimas pildyti deklaracijas yra didžiausia problema. Pasak A. Lupeikos, turi keistis darbdavio požiūris į darbuotojų saugos ir sveikatos klausimą.

„Įmonės darbdaviai, spręsdami saugos sveikatos klausimus, į tai turi pasižiūrėti ne taip, kaip reikia, ne kaip į būtinybę, o kaip į vidinį norą, sąmoningumo didinimą. Daugeliu atvejų, kada tenka su jais susitikti įvairiuose renginiuose, konferencijose ir paklausti, kodėl jie užsiima sveikatos sauga įmonėse, dažnas atsakymas būna toks: „Nes tai reglamentuoja teisės aktai ir to reikalauja darbo inspekcija“. Aš manau, kad toks požiūris nėra geras“, - laidoje „Ryto espresso“ kalbėjo A. Lupeika.

Šiai dienai jokie teisės aktai nereglamentuoja, kas kiek laiko turi būti atnaujinamos darbo saugos ir sveikatos deklaracijos. Tačiau pašnekovo nuomone, darbdaviai neturi į tai žiūrėti kaip tik į techninį dalyką.

„Tai yra gyvas procesas“,- tikino A. Lupeika.

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, nuo 2011 m. pradžios užfiksuoti 489 nelaimingi atsitikimai darbo vietose. Iš jų net 138 - mirtini.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.