Socialinės apsaugos ir darbo ministras birželio pabaigoje patvirtino naują pavyzdinę darbo sutarties formą.

Tiesa, jau galiojančių darbo sutarčių persirašyti dėl naujo Darbo kodekso nereikia.

Pirmiausia sutartyje šalims reikia sulygti dėl būtinųjų sąlygų:

1) darbovietės (darbdavio veiklą vykdantis struktūrinis organizacinis darinys (filialas, atstovybė ar kitas struktūrinis, gamybinis, prekybinis ar kitos veiklos padalinys, jo adresas);

2) darbo funkcijos (apibūdinimas ar aprašymas arba darbo (pareigybės arba pareigų, profesijos specialybės) pavadinimas ir, jeigu nustatyta – jos hierarchinis ir (arba) kvalifikacijos ar sudėtingumo lygis);

3) darbo užmokesčio (mėnesio alga arba valandinis atlygis) ir jo sudedamosios dalys, priedai, priemokos, premijos ar kitoks papildomas apmokėjimas; mokėjimo tvarka ir terminai).

Taip pat pačioje sutartyje privalu įvardyti jos rūšį, kitaip tariant, kokia tai sutartis: neterminuota darbo sutartis, terminuota, laikinojo darbo, pameistrystės, projektinio darbo, darbo vietos dalijimosi darbo sutartis; darbo keliems darbdaviams ar sezoninio darbo sutartis.

Jei tai terminuota sutartis (ilgiausias laikotarpis nekeičiant darbo pobūdžio – 2 metai), joje privalu jos terminą – kalendorinę datą, terminą, užduotį, kuri turi būti įvykdyta, arba tam tikrų aplinkybių atsiradimą, pasikeitimą ar pasibaigimą

Sutartyje reikia nurodyti ir darbo laiko normą – darbo valandų skaičių per dieną ar savaitę. Jei sutrumpinta darbo laiko norma nenumatyta darbo teisės normose arba šalys nesusitaria dėl ne viso darbo laiko, laikoma, kad susitarta dėl 40 valandų per savaitę darbo laiko normos.

Sutartyje nustatomos ir papildomos sąlygos: susitarimas dėl papildomo darbo, susitarimas dėl išbandymo termino, jei taikomas išbandymas, susitarimas dėl mokymo išlaidų atlyginimo, dėl nekonkuravimo, dėl konfidencialios informacijos apsaugos ar kt. Tokie susitarimai gali būti įforminami kaip priedai prie darbo sutarties.

Sutartyje taip pat privalu nurodyti datą, kada tiksliai darbuotojas pradeda dirbti.

Oficialiai patvirtintą dokumentą (.docx formatu) galima parsisiųsti paspaudus šią nuorodą: nauja darbo sutarties forma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)