Anot jo, Kremliaus režimui paviešinta informacija įtakos neturės, tuo metu krainai informacija apie prezidento Petro Porošenkos įkurtas ofšorines bendroves yra itin nepalanki plėtojant santykius su Vakarais.

„(Kremliaus) režimas nuo to negrius, pagrindinė auditorija yra pati ne Rusija, tai yra Vakarų teritorija. Bet siūlau pažiūrėti simboliškai į patį nutekinimą - jį pradėjo būtent nuo Putino. Jis ir simbolizuoja korupcijos schemų, tos šešėlinės veiklos iliustraciją. Tai - simboliška žinia, siunčiama Vakaru auditorijai, praktiškai yra įtvirtinama status quo ir dėl sankcijų, įtvirtinama situacija, kad nebus grįžtama prie „business as usual“ (įprastų reikalų) su tokiu veikėju“, - BNS pirmadienį sakė politologas.

Anot jo, Kremliaus aštrios reakcijos į informaciją buvo galima tikėtis. Jis pažymi, kad lyginant su ankstesniais nutekinimais, pavyzdžiui, „Wikileaks“, „Panama Papers“ istorija išsiskiria didesne apimtimi. Anot jo, informacijos paviešinimas aktualus būtent dėl schemose dalyvaujančių politikų, parodant galimą korupciją.

„Kas galima kažkokiam verslininkui, kai jis bando mažinti savo našta ieškodamas mokestinių rojų, tai yra vienas dalykas. Bet tai nėra leistina politikams ir viešiems veikėjams (...). Tai tik parodo, kad yra bandoma nuslėpti nuo savo visuomenių tiek savo finansines situacijas, o kartais yra patys juodžiausi scenarijai, kaip yra bandoma plauti korupcijos dėka gautus pinigus“, - BNS sakė N.Maliukevičius.

Jo nuomone, „Panama papers“ nutekinimas ypač neparankus Ukrainai, kurios prezidentas P.Porošenka, anot medžiagos, įkūrė ošforinių įmonių ruošdamasis savo valdytos įmonės „Roshen“ restruktūrizacijai.

„Tai kol kas - dar per „karšta bulvė“, kad ją būtų galima išsamiai interpretuoti, tie patys duomenys dėl P.Porošenkos dalyvavimo ofšoruose turi būti išsamiai išanalizuoti, ar tai yra kažkokia korupcinė veikla, ar tai jo, kaip verslininko, kažkokios tradicijos tęsimas. Apibendrindamas sakyčiau, kad jo pavardės ir Ukrainos figūravimas „Panama Leaks“ yra labai nepalankus, turint omenyje, kad yra visuotinis nuovargis Vakaruose dėl Ukrainos gebėjimo spręsti korupcijos, reformų klausimus. Tai - liūdna žinia Vakarų bendruomenei“, - sakė jis.

„Panama Papers“ pramintas bene didžiausias visų laikų konfidencialios informacijos nutekinimas. Daugiau negu 100 žiniasklaidos grupių vykdytas tyrimas, apimantis 40 metų kauptus finansinius dokumentus, elektroninius laiškus ir pasų duomenis, rodo, kad kai kurie įtakingiausi pasaulio veikėjai slėpė savo pinigus ofšorinėse struktūrose.

Ž. Šilėnas: politikų ir verslininkų duomenis reikėtų atskirti

Laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas sveikina „Panama Papers“ ataskaitoje paviešintus politikų duomenis apie sąsajas su ofšorinėmis bendrovėmis, tačiau nepateisina pateiktos informacijos apie verslą. Jis siūlo informaciją atskirti į dvi dalis - į teisėtai pinigus uždirbusių asmenų ir politikų, kurie „savo pinigus pavagia“, duomenis.

„Turiu omenyje tuos valstybių vadovus, kurie tarsi neturi pinigų, tačiau staiga paaiškėja, kad jie turi ofšorines sąskaitas. Tai šitiems vagims, nieko blogo, kad jų sąskaitų duomenys yra paviešinti. Bet Lionelį Messi (Argentinos futbolininką - BNS) ir Putiną dėčiau į visai skirtingas kategorijas“, - BNS sakė Ž.Šilėnas.

Žilvinas Šilėnas

„Jei mes kalbame apie legalų verslą, kuris legaliai mokėjo mokesčius ir galbūt sumokėjo vienu procentu mažiau, bet viską darė legaliai, tai yra tas pats, kaip, pavyzdžiui, jei kas paviešintų jūsų būsto paskolos sutartį“, - pridūrė jis.

LLRI vadovas svarstė, kad ši istorija bus dar vienas signalas politikams, klimpstantiems į korupciją.

„Norėčiau, kad būtų tos istorijos išvada, kad tie politikai ir valstybių vadovai, kurie iš tikrųjų vagia savo šalies žmonių pinigus, pagalvos du kartus apie tai“, - kalbėjo Ž.Šilėnas.

„Panamos popieriais“ pramintas bene didžiausias visų laikų konfidencialios informacijos nutekinimas. Daugiau negu 100 žiniasklaidos grupių vykdytas tyrimas, apimantis 40 metų kauptus finansinius dokumentus, elektroninius laiškus ir pasų duomenis, rodo, kad kai kurie įtakingiausi pasaulio veikėjai slėpė savo pinigus ofšorinėse struktūrose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)