DELFI jau kvietė pasitikrinti savo žinias ekonomikoje, tačiau šį kartą iššūkį jums meta „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

„Ekonomika yra mokslas apie tai, kaip žmonės, įmonės ir vyriausybės turi paskirstyti ribotus išteklius tenkinant neribotus poreikius. Kaip bebūtų keista ir paradoksalu, diskusijose apie atlyginimus, socialines garantijas, nemokamą mokslą ar investicijas į kelius dažniausiai kalbama tik apie vieną šios lygties pusę – norus ir poreikius“, - teigia vienas žinomiausių Lietuvos ekonomistų.

N. Mačiulis sako, kad nepamena, kada politikas, siūlydamas didesnius atlyginimus ar socialines išmokas aiškiai pasakytų, kokie yra tokių siūlymų alternatyvieji kaštai – iš kokių lėšų tai bus finansuojama ar kokios sritys dėl to sulauks mažiau paramos. Pasak jo, riboti ištekliai ir optimizavimas yra kiekviename ekonomisto žingsnyje.

„Tiesą sakant, riboti ištekliai ir optimizavimas yra ne tik ekonomistų, bet ir kiekvieno asmens kasdienybė. Todėl manau, kad ekonomikai ir finansų valdymui šiuo metu mokyklose yra skiriama per mažai dėmesio – šios disciplinos yra ne mažiau svarbios nei fizika ar chemija“, - tvirtina N. Mačiulis.

Ekonomistas pabrėžia, kad kai kurie teste pateikti klausimai iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti visai nesusiję su ekonomika, tačiau jie iliustruoja paprastą praktinę ekonominę problemą – pasiekti iškeltą tikslą sunaudojant mažiausiai išteklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (513)