„Analizei pasirinkti prekybą elektroninėje erdvėje vykdantys asmenys, kurie atsiskaitymams priimti naudojasi transakcijų tarpininkų paslaugomis, nes sisteminant informaciją apie komercinę veiklą elektroninėje erdvėje, nustatyta, kad minėti atsiskaitymai, kurie yra labai populiarūs tarp užsienio valstybių internetinių parduotuvių ir paslaugų teikėjų, populiarėja ir Lietuvoje“,- pranešime cituojamas projekto „Elektroninė prekyba“ vadovas Kontrolės departamento Operatyvios kontrolės organizavimo skyriaus vedėjas Rolandas Puncevičius.

Projekto metu patikrinus ne vieną pažinčių svetainę, tarp jų ir pažinčių portalą, pažymėtą ženklu „suaugusiems“, valdančią įmonę, nustatyta, kad iš lankytojų buvo renkamos įmokos, kurios pervedamos JAV ir Latvijoje registruotoms įmonėms. Įmokų pervedimai nebuvo apskaitomi transakcijų tarpininko sistemos sąskaitoje, atidarytoje užsienio kliento vardu. Per 2010-2012 metus, iš paslaugų gavėjų įmonė surinko apie 720 tūkst. litų, kurių neapskaitė ir nedeklaravo bei nuo jų neapskaičiavo per 200 tūkst. litų mokesčių.

Kitoje bendrovėje, vykdančioje prekybą per elektroninį aukcioną ebay.com, VMI atliko mokestinį tyrimą, kurio metu nustatyta, kad tiriamuoju laikotarpiu bendrovė gavo pajamų, tačiau jų neapskaitė, o nuo gautų 243 tūkst. litų pajamų nebuvo apskaičiuotas ir deklaruotas pardavimo pridėtinės vertės mokestis.

„Atkreipiame dėmesį, kad asmenys, kurie turi transakcijų tarpininkų, tokių kaip „Paypal”, „Skrill” ir pan. sąskaitas, prilygintini tiems, kurie atsidarė sąskaitas užsienio valstybės kredito, mokėjimo, elektroninių pinigų įstaigoje“,- teigia R. Puncevičius.

Atsižvelgiant į tai buvo papildyta ir Lietuvos Respublikos pranešimo apie užsienio valstybių kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigose atidarytas ir uždarytas sąskaitas forma, kurioje asmenys privalo pranešti apie turimas minėtas sąskaitas.

VMI pažymi, kad asmenims, elektroninėje erdvėje vykdantiems ūkinę komercinę veiklą, galioja tos pačios taisyklės, kaip ir vykdantiems veiklą kitur. Jiems privalu įregistruoti šią veiklą ir priklausomai nuo asmens (fizinio ar juridinio), vykdysiančio ją, sumokėti numatytus mokesčius.

VMI atkreipia dėmesį, kad vykdydamas nuolatinę veiklą internetu ir gaudamas pajamas, asmuo turi būti įregistravęs individualią veiklą ar įsteigęs įmonę, o su verslo liudijimu šios veiklos vykdyti negalima. Gyventojui, vykdančiam internetinę prekybą ir jos neįregistravus, taikoma administracinė atsakomybė ir skiriama bauda iki 1000 Lt. VMI sudaro galimybę savanoriškai pašalinti nurodytus trūkumus ir atsisakyti piktnaudžiavimo.

Per devynis šių metų mėnesius VMI, vykdydama projektą „Elektroninė prekyba“, atliko 16 įvairių kontrolės veiksmų, kurių metu nustatyta 2,35 mln. Lt neapskaitytų pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)