Dėl šio įvykio bendrovė, kurios pavadinimas DELFI žinomas, kreipėsi į ją aptarnaujantį Medicinos banką ir policiją. Šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas svarsto, kad greičiausiai įmonės kompiuteris buvo apkrėstas virusu ir tvirtina, kad bankų sistemos šalyje yra labai gerai apsaugotos.

„Liepos 22-ąją dieną mūsų įmonės buhalterė bandė prisijungti prie elektroninės bankininkystės ir tuo metu jai lūžo kompiuteris. Vakare jai vaikai atvežė naują kompiuterį, ji vėl prisijungė prie įmonės elektroninės sąskaitos ir pamatė, kad jos vardu pervesta 15 tūkst. eurų Didžiojoje Britanijoje registruotai įmonei“, – istorijos pradžią pasakoja bendrovės vadovas, norėjęs likti neįvardytas.

Įmonės DELFI perduotame paaiškinime Medicinos bankui nurodoma, kad buhalterė vieną sykį bandė prisijungti prie internetinės bankininkystės, tačiau labai ilgai jai neatsidarė naujas langas. Tuomet ji pabandė prisijungimą pakartoti dar sykį, suvedus visus prašomus prisijungimo duomenis, ekrane atsirado tekstas, kad prisijungimas negalimas, o po to ir kompiuteris nustojo veikti. Ji pabandė dar sykį įjungti kompiuterį, bet jis nebeįsijungė. Vėliau paaiškėjo, kad sugadintas kietasis diskas.

Vakare jau iš kito kompiuterio prisijungusi buhalterė pamatė, kad jos vardu atliktas tarptautinis pervedimas.

Pasak direktoriaus, tuomet buhalterė suskubo skambinti visą parą veikiančiu banko telefonu, kuriuo atsiliepusi mergina patarė raštu parašyti apie atšaukiamą pervedimą. Ji taip ir padariusi tą patį vakarą.

„Kitos dienos rytą sulaukiau skambučio iš banko su klausimu, ar tikrai atšaukiu tarptautinį pavedimą. Tuomet pasakiau, kad mes jokio pervedimo į Angliją nedarėme“, – tvirtino įmonės vadovas.

Direktorius piktinasi, kad bankas nesustabdė pervedimo ir pinigai nuo įmonės sąskaitos buvo nuskaityti liepos 23-ąją popiet.

„Mūsų įmonė yra nedidelė, dirbame keliese ir ši suma mums yra dideli pinigai“, – pripažino įmonės vadovas.

Įmonė su DELFI pasidalijo dokumentų kopijomis, kuriose matyti, kad buhalterė rašė prašymą stabdyti pervedimą.

„Pranešame, kad bankas, gavęs jūsų pranešimą dėl pavedimo atšaukimo, pateikė pranešimą dėl nusikalstamos veikos Jūsų atžvilgiu Kauno miesto Dainavos policijos komisariatui“, - rašoma banko laiške įmonei.

„Tai yra viskas, ką mes iš jų gavome, jie visiškai nesileidžia su mumis į kalbas“, - piktinosi pašnekovas.

Taip pat Medicinos banko laiške klientui primenama, kad Lietuvoje yra padidėjusi kibernetinių atakų grėsmė, todėl prašoma kreiptis į banką pastebėjus trikdžius jungiantis prie elektroninės bankininkystės arba neįprastą jos veikimą.

Tuo metu Medicinos bankas komentare DELFI tvirtino negalįs viešinti konkrečios įmonės istorijos, nes tai sudaro banko paslaptį, kuri numatyta įstatymuose.

Įmonė kreipėsi į policiją, kuri paėmė lūžusį buhalterės kompiuterį.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistė Odeta Tumelionytė DELFI patvirtino, kad išties policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Ikiteisminis tyrimas yra pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 15 straipsnio pirmąją dalį dėl neteisėtos elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimo“, - komentavo ji.

Greičiausiai tapo sukčių auka

Stasys Kropas
Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas svarsto, kad greičiausiai įmonės kompiuteris buvo nesaugus.

„Greičiausiai nebuvo atnaujintos programos, jos galėjo būti aplipintos įvairiomis virusinėmis programomis. Ne kartą kompiuterių specialistai yra pasakę, kad būtina atnaujinti programinę įrangą, naudoti tik legalias programas. Taip pat yra įvairių būdų apsisaugoti ir įmonėms turi tam skirti pakankamai dėmesio“, - DELFI komentavo jis.

Pasak pašnekovo, tiksliai į šį klausimą atsakys teisėsaugos tyrimas.

„Lietuvos bankai, sekdami pinigų keliones, atranda, kad ir vakarietiškose kompanijose įsilaužiama į kompiuterius ir pinigai išplukdomi, nes nėra skiriama pakankamai dėmesio apsaugai. Kaip su grynais pinigais reikia saugotis, taip elektroninėje erdvėje tai reikia daryti dar labiau. Pačių bankų sistemos yra labai stipriai apsaugotos“, - sakė S. Kropas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)