Pagal Stabilumo programą 2018 m. perteklius siektų 0,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), 2019 m. - 0,9 proc. BVP.

„Tai mums leistų efektyviai mažinti Lietuvos valstybės skolą, kuri dabar siekia 40 proc. nuo BVP, artimiausioje perspektyvoje, iki 2019 m., būtų galima šį skaičių sumažinti iki 35 proc.“, - sakė finansų ministras Rimantas Šadžius po Vyriausybės posėdžio.

Pasak ministro, skaičiavimai paremti ekonominėmis prognozėmis, darbo užmokesčio ir vartojimo dinamikos tendencijomis.

„Dabar paskelbtos ekonominės prognozės rodo, kad po pernai ekonomikos augimo sulėtėjimo dėl Rusijos krizės iki 1,6 proc., šiais metais augimas turėtų atsigauti iki 2,5 proc., o visais ateinančiais metais viršyti 3 proc. realaus BVP augimo kasmet. Manome, kad to mažoka, dėl to reikėtų imtis atitinkamų reformų, kad augimas būtų spartesnis, bet dabartinės prielaidos rodo, kad realu pasiekti būtent tokį augimą“, - sakė R. Šadžius.

Rengiant Stabilumo programą vadovautasi dabar galiojančiais teisės aktais, tad buvo numatyta, kad šiais metais baigiasi pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata šildymui, tačiau neturėta mintyje įvairių siūlymų dėl kitų mokestinių pakeitimų, kurie dar nėra priimti.

„Mes vadovaujamės dabar priimtais įstatymais, ir todėl, jeigu bus priimti sprendimai, pavyzdžiui, formuojant 2017 m. biudžetą keisti vienaip ar kitaip, kad ir mokestinę bazę, pavyzdžiui, kalbama apie neapmokestinamo pajamų dydžio didinimą, mes turėsime atsižvelgti ir į realijas, kurios taip pat nėra įdėtos į Stabilumo programą, - pavyzdžiui, geresnį, negu planuojama, mokesčių surinkimą“, - sakė R. Šadžius.

Ministras numato, kad ir šiemet tikėtinas geresnis mokesčių surinkimas, negu suplanuota biudžete.

„Gali būti, kad 2017 m., suskaičiavus šių metų balansą, pasirodys, kad jis žymiai geresnis, negu buvo prognozuota. Bet tam turi įtakos įvairūs faktoriai ir ne vien priklausantys nuo valstybės institucijų. Labai svarbią įtaką viešiesiems finansams turi savivaldybių finansai. Pernai savivaldybės gavo viršplaninių pajamų, šiais metais tos viršplaninės pajamos bus naudojamos investicijoms, kas savaime turėtų padidinti savivaldybių pajamas toliau, ir kiek atsispindės viešuosiuose finansuose, šiandien pasakyti praktiškai neįmanoma“, - sakė R. Šadžius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)