Kyšio davimu įtariamas viceprezidentas Raimondas Kurlianskis yra daugelio įmonių vadovas arba valdybų narys. Koncernas turi interesų įvairiose srityse pradedant alkoholio gamyba ir prekyba, statyba, baigiant telekomunikacijomis ir žiniasklaida.

Teisėsauga iki šiol neatskleidžia, ko siekė koncerno viceprezidentas galimai davęs 106 tūkst. Eur kyšį buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui.

Generalinė prokuratūra pranešė tik tiek, kad „savo ir kitų naudai“ jis iš R. Kurlianskio pinigus paėmė, kaip įtariama, „už tam tikrus šiam koncernui palankius ir finansiškai naudingus sprendimus“.

Iš šykščios oficialios informacijos neaišku, ar sprendimai jau priimti, ar juos tik planuota priimti. Neaišku, kas – Seimo narys ar nariai, Vyriausybės, ministerijų ar savivaldybių atstovai – juos turėjo priimti. Neaišku už ką – įstatymus, institucijų teisės aktus, leidimus, viešuosius pirkimus – tai turėjo būti padaryta.

Koncerno atstovai neatvirauja, kokiose srityse pastaruoju metu turėjo daugiausia interesų, ar kokie sprendimai jiems būtų svarbūs, tačiau tikina, kad jam priklausančios bendrovės nieko blogo nedaro.

„Dėl įmonių – visų koncerno įmonių veikla yra skaidri ir sąžininga“, – tik tiek DELFI pakomentavo koncerno „MG Baltic“ informacijos analitikė Živilė Andriūnienė.

Viešai jau buvo svarstyta apie galimus koncerno interesus dėl nacionalinio stadiono projekto, baseinų Vilniuje ir Klaipėdoje statybų, sklypo sostinės centre pardavimo, kredito unijų ir kt.

Šįkart DELFI pasidomėjo, kokios koncerno įmonės dalyvavo viešuosiuose pirkimuose ir gavo užsakymų iš valstybės institucijų ar valstybei priklausančių bendrovių.

Dosnūs „Lietuvos geležinkelių“ užsakymai

Koncernui „MG Baltic“ priklausanti „Mitnija“ per pastaruosius kelerius metus bene didžiausių užsakymų gavo iš „Lietuvos geležinkelių“. Kai kurie dideli viešieji pirkimai vykdyti tuo metu, kai susisiekimo ministru buvo E. Masiulis.

Kartu su „Kauno tiltais“ bendrovė „Mitnija“ rekonstravo „Rail Baltica“ geležinkelio ruožą Marijampolė – Šeštokai. Visa šių rangos darbų suma – beveik 76 mln. Eur (čia ir toliau skelbiami freedata.lt ir Viešųjų pirkimų tarnybos duomenys). Su keturiais kitais rangovais „Mitnija“ statė ir Vilniaus aplinkkelio Kyviškės – Valčiūnai antrąjį kelią. Už šiuos darbus subjektų grupei sumokėta beveik 75 mln. Eur.

„Mitnija“ su „Kauno tiltais“ laimėjo ir dar kelis „Lietuvos geležinkelių“ skelbtus konkursus, kurių bendra suma siekė beveik 100 mln. Eur.

Už 15,5 mln. Eur su kitu rangovu „MG Baltic“ koncernui priklausanti įmonė statė Santariškių klinikų akušerijos ir chirurgijos korpusą. Šiemet dalyvaudama subjektų grupėje su kitomis keliomis įmonėmis, ši bendrovė laimėjo Klaipėdos universiteto konkursą dėl laboratorijos statybų už 10,8 mln. Eur.

„Mitnijai“ priklausanti „Vilmeta“ pretendavo statyti 3,7 mln. Eur vertės baseiną Vilniuje ir apie 14-15 mln. vertės baseiną Klaipėdoje. Šiuos viešųjų pirkimų konkursus organizavo savivaldybės, kurioms vadovauja Liberalų sąjūdžio merai Remigijus Šimašius ir Vytautas Grubliauskas.

Neoficialiais duomenimis, koncernui priklausančios įmonės gali turėti interesų ir kelio Vilnius – Utena, ir Nacionalinio stadiono statybų projektuose, kuriems per daugelį metų planuojama išleisti šimtus milijonų eurų.

Šie projektai turėtų būti vykdomi pasitelkus viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modelį – t. y. bendrovės už savo lėšas atliktų darbus, o vėliau joms būtų sumokėta iš savivaldybės arba valstybės biudžeto arba, kitaip tariant, mokesčių mokėtojų pinigais.

Koncernui priklausanti „MG Valda“ pati valdo keliolika įmonių, iš kurių viena vadinasi „Pilies projektai“. Kaip rodo oficialūs duomenys, 2015 m. gruodžio pabaigoje ji pasirašė sutartį su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu.

Įgyvendinant „Vilniaus aps. VPK policijos komisariato ir areštinės statybos ir ūkio priežiūros paslaugų pirkimą“ iki 2033 m. „Pilies projektams” pagal sutartį turėtų būti sumokėta beveik 56 mln. Eur.

Koncernui priklausančios žiniasklaidos priemonės gavo ne vieną mažesnės vertės valstybės institucijų užsakymą.

Per pastaruosius kelerius metus valstybės institucijos pirko paslaugų ir iš kitos koncerno „MG Baltic“ įmonės, telekomunikacijų paslaugas teikiančios „Mediafon“.

Pavyzdžiui, Aplinkos ministerija šiemet iš bendrovės nusipirko trumpųjų SMS žinučių siuntimo paslaugas už 132 tūkst. Eur.

Dalyvaudamas subjektų grupėje „Mediafon“ laimėjo ir Vilniaus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ konkursą dėl 122 tūkst. Eur vertės M.transport sistemos papildomų funkcionalumų sukūrimo.

Be to, už 38 tūkst. Eur „Mediafon“ su kita įmone teiks fiksuoto telefono ryšio paslaugas iki 2018 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (601)