„Hansabanko“ analitikė Jurgita Jurgutytė lrt.lt komentavo, jog infliacijos mažėjimo tendencija laukta, tačiau nebus ilgalaikė.

„Sumažėjimą lėmė sezoniniai veiksniai – vasarą sulėtėja maisto kainų augimas, vyksta drabužių ir avalynės išpardavimai. Prie augimo tenedencijos greičiausiai grįšime jau kitą mėnesį, kai sostinės gyventojai pradės daugiau mokėti už karštą vandenį“, – kalbėjo J. Jurgutytė.

Anot jos, likusiais metų mėnesiais metinė infliacija Lietuvoje galėtų laikytis ties 12-13 proc.

„Žemyn rodiklį spaus lėtėjanti ekonomika ir dėl jos mažėjantis vartojimas, tačiau į viršų stums šilumos kainų šuolis“, – aiškino „Hansabanko“ analitikė.

Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė po 18,1 procento pabrangę maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro, 17,5 procento – transporto grupių prekės ir paslaugos ir 4,1 procento atpigę drabužiai ir avalynė.

Vartojimo prekės ir paslaugos per metus pabrango po 12,2 procento.

2008 m. liepos mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 9,7 procento.

Šių metų liepos mėn. bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 1,2 procento pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro, 1,1 – transporto grupės prekės ir paslaugos, 0,4 – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai ir 4,1 procento atpigę drabužiai ir avalynė. Įtaka bendrajam vartotojų kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo prekės, paslaugos ar jų grupės kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, kokia yra išlaidų lyginamoji dalis bendrose vartojimo išlaidose.

Vartojimo paslaugų kainos 2008 m. liepos mėn., palyginti su birželio mėn., padidėjo 1,3, prekių – 0,1 procento.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją