Merkiniškiai užsimojo susigrąžinti bent dalį buvusios didybės ir šiemet imasi įgyvendinti keletą ambicingų projektų, kurie suteiks proveržį kiek apsnūdusiam, bet neužmiršusiam savo istorijos miestui. Užuot varžęsi dėl įtakos, Dzūkijos nacionalinio parko administracija, Merkinės seniūnija, Varėnos rajono savivaldybė, Merkinės krašto muziejaus entuziastai ir visa merkiniškių bendruomenė pasiryžusi bendradarbiauti, kad Merkinė atgimtų.

Šiais metais bus ieškoma koncesininko, kuris atgaivintų vieną seniausių išlikusių Merkinės pastatų – Vazos namą, kuriame turėtų įsikurti viešbutis ir restoranas. Rajono savivaldybė parems Merkinės krašto muziejaus entuziastų iniciatyvą pastatyti miesto centre daugiausiai privilegijų Merkinei suteikusios ir čia 1648 m. mirusio Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vladislovo Vazos biustą.

Skulptorius Dalius Drėgva jau sukūrė biusto maketą, o Merkinės krašto muziejus sugebėjo surinkti per 2200 eurų aukų jo pagaminimui. Tai, pasak muziejaus vadovo Mindaugo Černiausko, yra neįtikėtinai maža suma. Taip sumažinti biudžetą pavyko tik todėl, kad D. Drėgva, būdamas Merkinės krašto patriotu, už savo darbą neims jokio atlygio, o pinigai reikalingi tik medžiagoms.

Merkinės krašto muziejaus nuotrauka

5 tūkstančius eurų žada pridėti Varėnos rajono savivaldybė. Už juos bus sutvarkytas ir nedidelis skveras greta prekybos centro „IKI“, kur planuojama statyti karaliaus biustą.

Varėnos rajono meras Algis Kašėta prisiminė, kad buvusi rajono valdžia ketino Vazos namu vadinamą pastatą parduoti aukcione. Miestelio bendruomenė tuomet sugebėjo pasipriešinti tokiam neapdairiam rajono politikų sprendimui ir pardavimas buvo sustabdytas.

Rajono mero pažadas rasti koncesininką, kuris apsiimtų išsinuomoti Vazos namą 25 metams, įrengti jame viešbutį ir restoraną, merkiniškio archeologo Žygimanto Buržinsko nuomone, suteikia ne tik vilčių, bet ir nerimo. Jeigu vieninteliu koncesijos konkurso dalyvių pasiūlymų vertinimo kriterijumi bus siūloma mokėti pastato nuomos kainą, tada neliks jokių garantijų, kad unikaliame pastate bus atlikta restauracija, o ne „euroremontas“.

A. Kašėta tikina, kad rengdama konkursą savivaldybė tarsis su Merkinės bendruomene ir specialistais, o paties Ž. Buržinsko sukauptomis žiniomis apie Vazos namą be abejonės norės pasinaudoti bet kuris investuotojas. Nes pritraukti turistų į viešbutį pavyks tik tuomet, jeigu bus išnaudotas visas istorinis kontekstas, pristatytas pasakojimas apie čia gyvenusią karaliaus Vladislovo Vazos mylimąją Jadvyga Lyžkovą ir paskutinį jo prašymą atsisveikinti su merkiniškiais miesto aikštėje. Toks pats likimas laukia ir buvusios Merkinės dvaravietės. M. Černiausko teigimu, jai surasti investuotoją bus netgi paprasčiau, negu Vazos namui.

Prieš keletą metų žurnalistas Andrius Užkalnis piktinosi Merkinėje neradęs kur užkąsti, bet galbūt jau greitai net ir jį pavyks nustebinti karališkais LDK dvaro patiekalais.

Sausio 18 d. surengtame rajono vadovų susitikime su gyventojais miestelėnams pristatytas modernus Merkinės kryžių kalnelio ir jo aplinkos sutvarkymo projektas, paskelbta žinia, kad mieste bus nutiesta 6,5 kilometro nuotėkų trasų. Dzūkijos nacionalinis parkas žada tvarkyti Merkinės piliakalnį: bus iškirsti medžiai ir krūmai, nuardyti pernelyg statūs laiptai ir įrengti nauji. Parko direktoriaus Eimučio Gudelevičiaus teigimu, asfaltuotas dviračių takas iš Merkinės į Marcinkonis ir ornitologinė poilsiavietė su kempingu tarp Mergelių akių ežerėlių pritrauks gerokai didesnius turistų srautus.

E. Gudelevičius papasakojo, kad jau šiais metais Dzūkijos nacionalinis parkas planuoja iškirsti invazinius uosialapius klevus Nemuno salose ties Merkine, o merkiniškiams bus paskolinta 10 nereiklių veislių mėsinių galvijų, kurie visą vasarą ganysis salose ir neleis joms vėl užželti. Galvijų prieauglis liks juos prižiūrinčioms šeimoms.

Dzūkijos nacionalinio parko vadovas išdavė dar vieną sumanymą, kurio įgyvendinimas gali sukelti karštas diskusijas. Tvarkant Liškiavos piliakalnį planuojama ne tik iškirsti medžius, bet ir pastatyti ant išlikusių mūro griuvėsių pilies bokšto formą imituojantį apžvalgos bokštą.

Dar daugiau ginčų gali sukelti M. Černiausko propaguojamas sumanymas nugriauti Merkinės krašto muziejaus pastatą, prieš trejetą metų suremontuotą už Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas. Nes po ja dar išliko senosios Merkinės rotušės pamatai, kurią merkiniškiai svajoja kada nors atstatyti. O kad ši tarpukariu pirmą kartą pasiūlyta svajonė neliktų tik popieriuje ir kompiuterinėse vizualizacijose, pagamino įspūdingo dydžio rotušės pastato maketą ir eksponuoja jį centrinėje Merkinės aikštėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)