Planuojamas apyvartos augimas

SEB banko prezidento pavaduotojas, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika pasakojo, kad per du mėnesius buvo apklausta beveik 700 mažų ir vidutinių įmonių. Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad dauguma jų – net 72 proc. - ateinančiais metais tikisi padidinti savo apyvartą. „Mes tai vertiname teigiamai. Mažas ir vidutinės įmonės visgi turi pozityvų lūkestį“, - sakė V. Doveika. Tiesa, įmonių lūkesčiai nuosaikūs – daugiau nei pusė jų prognozuoja 5 proc. padidėsiančią apyvartą. Optimistiškiau žvelgia tik prekybos įmonės, kurių numatomas augimas – bene trečdaliu didesnis nei šiemet.

Eksporto plėtrą, pasak SEB atliktos apklausos, 2013 m. planuoja daugiau nei trečdalis – 36 proc. - apklaustų įmonių. V. Doveika pabrėžė, kad nedidelėms įmonėms – tai didelius skaičius, nes pradėjus veiklą savotišku eksportu gali būti laikoma veiklos plėtra, pavyzdžiui, ir iš Vilniaus į Klaipėda. Tiesa, į visai naujas rinkas tikisi žengti tik 14 proc. apklaustųjų. Tokių daugiausiai – tarp prekybos, energetikos ir pramonės įmonių. Tuo tarpu daugiau nei pusė jų sakė, kad prioritetu laiko plėtrą vidaus rinkoje.

Planuoja didinti darbuotojų skaičių

Virginijus Doveika
Apie inovacijos kitąmet daugiau nei pusė apklaustų įmonių nesvarsto. Tiesa, bene aktyviausiai naujoves siūlyti ketina prekybos įmonės – apie planus pristatyti į rinką produktą ar paslaugą galvoja daugiau nei 40 proc. jų.

Trečdalis mažų ir vidutinių įmonių 2013 m. turi investicinių planų – apie 10 proc. jų ketina tam skirti daugiau nei 30 tūkst. eurų. Tuo tarpu apie mažesnes investicijas daugiausiai galvoja transporto, pramonės ir energetikos įmonės, prekybininkai. V. Doveika apibendrino, kad didžioji dalis įmonių nuo investicinių planų kol kas susilaiko.

V. Doveika atkreipė dėmesį ir į tai, kad beveik ketvirtadalis įmonių ateinančiais metais ketina padidinti darbuotojų skaičių. „Tai gana geras ženklas. Turint omeny, mūsų nedarbo rodiklius, pastarųjų metų tendencijas, kai beveik visuose sektoriuose darbuotojų skaičius mažėjo, net 23 proc. yra gana pozityvus ženklas”. Pasak V. Doveikos, daugiausiai darbuotojų skaičių didinti nori prekybos ir pramonės įmonės. Visgi, jis patikino, kad daryti išvados jog augs ir algos, nereikėtų. „Iš patirties galiu pasakyti, kad šiuo metu įmonės yra maksimaliai efektyvios savo veiklą“, - sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)