„Esame nuliūdę tokioje neteisybėje – kokioje neteisinėje šalyje gyvename. Mums liūdna, kad politikų rankomis galima susidoroti su smulkiuoju verslu Lietuvoje“, - skundėsi „Biržų alaus“ generalinis direktorius Juozas Narinkevičius.

Pasak pašnekovo, artėjantį įstatymo pataisų įsigaliojimą smulkieji alaus gamintojai pajuto jau gruodžio mėnesį – parduotuvės, anksčiau pirkusios iš jų alų, jau gruodžio mėnesį pristabdė užsakymus iš mažųjų aludarių.

„Pardavimų nėra. Jau šiai dienai galiu pasakyti, kad mūsų rajone dauguma tų, kurie vartoja alkoholį, vartoja spiritizuotą 18 laipsnių vyną. O jo tara juk neribojama. Atsiranda vyno ir 2 l taroje”, - kalbėjo neteisybe tikintis aludaris.

J. Narinkevičius teigė tikįs, kad iki šiol skambėjęs argumentas, kad šis draudimas padės mažinti alkoholio vartojimą, yra netinkamas: „Mane ima juokas nuo tokių pasisakymų“.

Nebijo teisybės ieškoti teisme

„Ką žadame daryti? Turime daug darbuotojų, pardavimai nukritę. Parduotuvės bijo ir neima alaus. Neturime savo tinklo, o tose parduotuvėse, kurias turime bandysime kažką daryti kitaip“, - sakė pašnekovas.

Šventėms alaus bačkas su įranga siūlę mažieji aludariai, įsigaliojus įstatymui, taip pat turi nutraukti savo šią veiklą, nes jų tara keliasdešimt kartų didesnė už leidžiamą 1 l tarą. Tačiau J. Narinkevičius prasitarė, kad klientų savo parduotuvėlėse nežada nuvilti: „Jei norės pirkti bačkutę, aš parduosiu. Tegu ir paduoda mane į teismą. Eisiu. Matysime, kas laimės“.

DELFI primena, kad mažųjų aludarių prašymą panaikinti draudimą dėl taros palaiko ir Europos Komisija, kuri yra Lietuvai pateikusi išvadas, kad šis draudimas prieštarauja sutarčiai dėl ES veikimo. Taip pat yra pradėtas ikiteisminis pažeidimo tyrimas prieš Lietuvą.

„Mūsų negalėjo sunaikinti, panaikinus akcizą smulkiems aludariams, tai padarė tai“, - piktinosi aludaris.

Pardavimai krito perpus

Mažų alaus daryklų asociacijos vadovė ir „Kauno alaus“ generalinė direktorė Lina Šileikienė teigė, kad demonstratyviai prieš įstatymo pakeitimą maištauti nežada, tačiau tikisi, kad Seimas greitai sureaguos į EK išvadas bei aludarių prašymus.

„Esame nežinioje ir tikimės, kad šią savaitę tiksimės su valdžia ir kažkas išsispręs“, - vylėsi pašnekovė.

„Kauno alaus“ vadovė taip pat teigė, kad mažųjų aludarių parduodamo alaus kiekis stipriai krito jau praėjusių metų gruodį.

„Pajautėme. Pardavimai gruodžio mėnesį buvo perpus mažesni palyginus su pernai metų gruodžiu, - teigė L. Šileikienė. - Jaučiame ir žiūrėsime, kaip bus. Patys esame laukime ir stebime. Viliamės, kad valdžia susiprotės ir tuos draudimus bent nukels“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)