"Derybų dėl ilgalaikio naftos tiekimo "Mažeikių naftai" procese pasiektas esminis lūžis - atsiranda galimybė toliau tartis su pasaulio finansų institucijomis dėl rekonstrukcijos ir modernizacijos darbų, nes tik pertvarkyta naftos perdirbimo įmonė galės išlikti ateityje", trečiadienį spaudos konferencijoje sakė buvęs valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministras.

S. Kaktys praėjusių metų spalio 29 dieną pasirašė sutartis dėl "Williams International" investicijų į Lietuvos naftos ūkį.

S. Kaktys mano, kad kol kas paslaptyje laikomas dviejų naftos bendrovių ketinimų protokolas jokio nepasitikėjimo neturėtų kelti.

"Dvi šalys susitarė, kad tik tokiu būdu gali jausti viena kitai pasitikėjimą bei juridiškai įforminti santykius ir atsakomybę", kalbėjo parlamentaras.

Pasak S. Kakčio, jeigu bus pasirašyta sutartis dėl ilgalaikio naftos tiekimo, Lietuvai atsivers galimybė ieškoti ne tik 6 mln. tonų naftos tiekimo garantų, bet ir kreiptis į kitus partnerius - Rusijos naftos bendrovę JUKOS ir Kazachstano naftos perdirbėjus.

Eksministras nemano, kad ketinimų protokolas yra paprastas ūkinis sandoris. "Šis sandoris yra ypač sudėtingas ir geopolitiniu aspektu, susijęs su daugybe partnerių ir valstybės biudžetu, todėl slaptų užmojų ir ketinimų čia neturėtų būti", sakė S. Kaktys.

Anot jo, apie tai jau yra kalbėta su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko, Tarptautinio valiutos fondo atstovais, kurie projektą sutiktų paremti tik tuo atveju, jei procesai, vykdomi finansų sektoriuje, būtų skaidrūs.

"Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas yra pareiškęs norą dalyvauti "Mažeikių naftos" modernizacijos procese ir investuoti 500-600 mln. JAV dolerių, todėl neabejotina, kad jie tai darytų tik esant skaidriai situacijai", sakė S. Kaktys.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją