Iki šiol niekaip nepavyksta išsiaiškinti, kiek kainuoja viena "Mažeikių naftos" nedirbta diena. Ūkio ministras Valentinas Milaknis penktas mėnuo negali įveikti "Mažeikių naftos" vadovų ir susitarti, kaip skaičiuoti nuostolius, kad tai tenkintų ne tik įmonę, bet ir valstybę.

Pernai spalio 29 d. pasirašiusi sutartį su "Williams" tą pačią dieną Vyriausybė paskolino "Mažeikių naftai" (MN) 75 mln. USD iš valstybės garantuotų paskolų, iš tos sumos 35 mln. USD pervesti į specialų rezervo fondą.

Šio fondo lėšomis Vyriausybė įsipareigojo kompensuoti MN nuostolius, kuriuos ji patirtų dėl naftos tiekimo pertrūkių.

Nors įmonės pirkėjai ir pardavėjai garantavo, jog įmonė tokių problemų neturės, per lapkritį ir gruodį dėl žaliavos trūkumo gamykla nedirbo 29 paras, o šiemet – 10 parų. Kiekviena para MN prastovų yra nuostolinga valstybei, įsipareigojusiai iš savo kišenės apmokėti įmonės vadovų nesugebėjimą susitarti su žaliavos tiekėjais.

Ekspertų teigimu, šios naštos perėmimas neskatino MN vadovų ieškoti žaliavos. Jiems taip pat palikta teisė patiems apskaičiuoti dėl naftos trūkumo patirtus nuostolius.

Tuo tarpu MN valstybės akcijų valdytoja Ūkio ministerija su įmonės vadovais dar tebederina įvairiai traktuotiną sutarties vietą dėl sąlygų, kurioms esant Vyriausybė atlygina įmonės nuostolius. "Principinio sprendimo dar nėra",– VŽ sakė Valentinas Milaknis, ūkio ministras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją