Rinktinės pareigūnai dalyvavo inscenizuoto teroristų išpuolio likvidavimo operacijoje. Į pirmą kartą šalyje rengiamas tokio pobūdžio pratybas įsitraukė ir Klaipėdos Vyriausiojo policijos komisariato bei uostamiesčio Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai.

„Nusprendę šią parduotuvę uždaryti ir iš pagrindų rekonstruoti, priėmėme sprendimą dar iki rekonstrukcijos panaudoti ją kaip priemonę stiprinti šalies saugumo pareigūnų pasirengimą ir inicijuoti pratybas. Esame Klaipėdos miesto bendruomenės dalis, todėl siekiame aktyviai prisidėti prie jos gerovės kūrimo, įskaitant ir saugumo stiprinimą, kuriam reikalingos pratybos. Taigi prieš pradedant parduotuvės griovimo darbus, pakvietėme „Aro“ rinktinę joje surengti neeilinę simuliaciją, kuri, tikime, bus vertinga patirtis šalies saugumo institucijoms“, – pranešime spaudai cituojamas bendrovės „Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris.

Pratybų metu inicijuota teroristinio išpuolio simuliacija. Jos metu apie 11 val. ryto į Klaipėdoje esančią „Maxima“ parduotuvę įsiveržė grupė teroristų. Netrukus, užsibarikadavę parduotuvėje, šie, kaip ir įprasta tokiose situacijoje, pateikė savo reikalavimus.

Reaguodami į sparčiai besivystančią situaciją, „Aro“ rinktinės pareigūnai greta parduotuvės įrengė laikiną štabą, kuriame imta spręsti, kaip iš prekybos centro išvilioti jame užsibarikadavusius teroristus. Netrukus pradėtos vesti derybos su teroristų grupės lyderiais.

Simuliacijos kulminacija turi tapti sprogimas parduotuvės teritorijoje, siekiant neutralizuoti ją užėmusius teroristus ir perimti užimtą pastatą, kurį rengia „Aro“ rinktinės pareigūnai. Prie operacijos šiuo etapu turi aktyviai prisidėti ir miesto Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai, kurių tikslas operatyviai neutralizuoti sprogimo padarinius.

Siekiant užtikrinti saugumą, parduotuvės darbuotojai ir pirkėjai šiose pratybose nedalyvauja. Aplinkiniai simuliaciją gali stebėti iš tolo saugiu atstumu.

Praėjusių metų lapkritį panašios pratybos surengtos „Maxima“ parduotuvėje Utenoje. Bendradarbiaujant su Krašto apsaugos ministerija, Utenos rajono savivaldybės administracija ir kitomis miestui svarbiomis bendrovėmis, surengtos pirmosios per nepriklausomybės laikotarpį karinės mobilizacijos pratybos.

Jų metu buvo simuliuojama gyventojų mobilizacija kilus karo pavojui. Prekybos tinklo darbuotojai buvo mokomi, kaip elgtis ir valdyti parduotuvę visuotinės mobilizacijos metu.