Dėmesio centre atsidūrė kalis, labai lengvas metalas.

95 proc. pagaminto kalio (25 mln. tonų, sukoncentruotų daugiausiai Kanadoje, Baltarusijoje ir Rusijoje) naudojama trąšų (kalio chloridai, nitratai, sulfatai) gamybai.

Pasaulinės kalio atsargos vertinamos 250 mlrd. tonų.

„Visi analitikai teigia, kad netolimoje ateityje žemės ūkio verslas taps labai pelningu. Gyventojų skaičius augs, išsivysčiusios šalys didės, todėl augs augalininkystės ir gyvulininkystės produktų paklausa“, – rašo leidinys.

Tad nieko nuostabaus, kad bendra Anglijos ir Australijos kompanija „Bhp Billiton“ siekia įsigyti pasaulinę kalio gamybos lyderę, Kanados grupę „Potash Corp.“.

Šią savaitę „Bhp Billiton“ už „Potash Corp.“ pasiūlė 39 mlrd. dolerių.

Kanadiečiai atsisakė ją parduoti, nors akcininkai gana palankiai vertino kainą – 130 dolerių už akciją. „Bhp Billiton“ planuoja tęsti kovą.

Tačiau iki kokio lygio gali pakilti kaina?

„Greičiausiai, pradinė kaina bus 150 dolerių už akciją, o galutinis pasiūlymas, tikėtina, sieks 160-170 dolerių,“ – sako Danielis Bubisas, vadovaujantis „Tetrem Capital Management“, kuriai priklauso 2 mln. „Potash“ akcijų.

Jis taip pat pridūrė, kad jei atsiras konkuruojantis pasiūlymas, viskas gali pasikeisti. Jo nuomone, reikia atkreipti dėmesį į Kiniją, kurioje, pasikeitus kinų maisto produktų krepšeliui, kalis tapo labai svarbiu, rašo straipsnio autorius.

„Tačiau kova vyksta ne tik tarp Kanados ir Australijos. Pavyzdžiui, Rusijoje formuojasi savotiška kalio monopolija. Verslininkas Anatolijus Skurovas, oligarchas Suleimanas Kerimovas ir Dūmos deputatas Zelimchanas Mucojevas jau nusipirko ir kontroliuoja 69 proc. kompanijos „Silvinita“, kuri yra didžiausia šių vertingų druskų gamintoja Rusijoje, akcijų.

Be to, S. Kerimovas kartu su dviem partneriais šių metų birželio mėn. įsigijo 53,2 proc. „Uralkalij“ (antros pagal dydį kalio gamintojos šalyje) akcijų. Ir jei derybos dėl šių dviejų gigančių susijungimo bus sėkmingos, susikurs antra pagal dydį gamybos grupė po „Potash“, – rašo leidinys.

Panašios kovos vyksta ir dėl fosforo, kito svarbaus elemento, kuris yra naudojamas trąšų gamyboje. Pagrindinės konkurentės šiuo atveju yra Brazilija ir JAV, rašo straipsnio autorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją