„Nemanau, kad turėsime sprendimą šią savaitę, – M. Schulzas sakė interviu radijui „Deutschlandfunk“. – Man tai atrodo labai, labai sudėtinga.“

Tačiau šis vokietis centro kairiųjų pažiūrų politikas įsitikinęs, kad susitikimo nukėlimas nereiškia sutarties žlugimo.

„Transatlantinės prekybos sutartis nėra koks nors senas kontraktas dėl naudoto automobilio pirkimo. Tai pirmas toks tikrai didelis pasaulinės svarbos prekybos susitarimas, kuris turėtų nustatyti globalizacijos taisykles“, – sakė M. Schulzas.

„Jei jums reikia dar 14 dienų, tiesiog atidėkite viršūnių susitikimą“, sakė jis.

M. Schulzo žodžiai prieštarauja ES prezidento Donaldo Tusko pozicijai. Pastarasis pirmadienį pareiškė, kad „ketvirtadienio susitikimas vis dar įmanomas“.

Prancūziškai kalbantis Belgijos Valonijos regionas anksčiau atsisakė duoti sutikimą šalies federalinei vyriausybei prisijungti prie kitų Bendrijos narių ir pasirašyti sutartį, todėl kyla abejonių, ar Kanados premjeras Justinas Trudeau apskritai atvyks ketvirtadienį į Briuselį.

Jei visgi ji bus pasirašyta, CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta didžiausia pasaulio ekonomika – Kanada.

„Kanada yra pasiruošusi pasirašyti CETA, tačiau kamuolys yra Europos pusėje, ir atėjo laikas Europai atlikti savo darbą“, – pirmadienį sakė Kanados prekybos ministrė Chrystia Freeland.

Europos institucijos nesutaria, kaip elgtis toliau: Europos Taryba, vienijanti valstybių ir vyriausybių vadovus, siekia pasirašyti susitarimą dar šią savaitę, o Europos Komisija savo ruožtu yra pasiruošusi pasiūlyti Belgijai dar daugiau laiko, naujienų agentūrai AFP sakė Europos Sąjungos šaltinis.

Nuogąstavimai, kad CETA žlugs po septynerius metus trukusių derybų, įpūtė naujų vėjų ES, kuri vis dar bando susitaikyti su Didžiosios Britanijos sprendimu palikti Bendriją ir dar nėra iki galo išsprendusi didžiausios migrantų krizės nuo Antrojo pasaulinio karo.

Ch. Freeland pavadino ES „nesugebančia“ pasiekti tarptautinių susitarimų, kai praėjusią savaitę žlugo derybos su Belgijos Valonijos regionu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)