Toks sprendimas priimtas praėjusį penktadienį Maskvoje, pranešė dienraštis "Lietuvos rytas". "Mažeikių naftą" valdanti "Williams" ir "LUKoil" derasi dėl ilgalaikio bendradarbiavimo.

Anksčiau šalys yra nusprendusios kurti bendras naftos tiekimo ir degalų prekybos įmones Baltijos šalyse ir Lenkijoje.

"LUKoil" Mažeikių naftos koncernui garantuos 6 mln. tonų naftos tiekimą per metus.

Susitikime aptarta, ką kuri pusė darys bendrose įmonėse, kiek deleguos į jas savo atstovų, kaip bus paskirstomas įmonių uždirbamas pelnas.

"LUKoil Baltija" valdybos pirmininkas Ivanas Paleičikas sakė, kad apie naftos bei Mažeikiuose pagamintų produktų kainas bei apie kai kuriuos kitus neišspręstus klausimus kalbės koncernų vadovai.

Bendro verslo struktūrą "Williams" ir "LUKoil" žada suderinti iki rudens. Po to turėtų būti sprendžiami teisiniai klausimai. "Williams" nori greičiau susitarti, kad dar iki Seimo rinkimų rudenį "Mažeikių nafta" galėtų gauti Vyriausybės garantuotų bankų paskolų.

Pasak dienraščio, kol kas nesutarta dėl bendrų įmonių kapitalo struktūros, o būtent ji lems, kaip įmonės skirstys dividendus savo akcininkams.

Kol kas neaišku, kuriam laikui bus sudaroma ilgalaikė sutartis. Pasak dienraščio, mažai tikėtina, kad ji bus dešimties metų trukmės. Nuo sutarto laikotarpio priklausys ir naftos kaina.

"Lietuvos ryto" žiniomis, "LUKoil" iš bendrų įmonių siekia uždirbti daugiau pelno nei "Mažeikių nafta" - Rusijos koncerno pelnas JAV doleriais įvertintas dešimtimis milijonų, o "Mažeikių naftos" - iki 10 milijonų dolerių.

"LUKoil" nori gauti specialią premiją už laiku ir nustatytais kiekiais tiekiamą naftą. Tokia premija būtų mokama kiekvieną ketvirtį. Dar vienos premijos reikalaujama už nepriklausomų naftos pardavėjų tiekiamos žaliavos koordinavimą.

"LUKoil" taip pat nori gauti komisinius už naftos perdirbimą Mažeikiuose bei eksportą per Būtingę.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją