L. Sesickas įpareigojamas per mėnesį nuo šio sprendimo patikslinti savo už 2014 ir 2015 metus teiktas lobistinės veiklos ataskaitas duomenimis apie lobistinės veiklos užsakovus, teisės aktų pavadinimus, dėl kurių vykdė lobistinę veiklą, gautas pajamas bei kitą įstatyme numatytą informaciją.

VTEK gautame pranešime teigiama, kad L. Sesickas aktyviai dalyvauja Seimo ir kitų valstybinių institucijų darbo grupėse, įvairių komitetų posėdžiuose, susitikimuose su Seimo nariais.

Tokiais veiksmais lobistas esą siekia palankių sprendimų atstovaujamiems verslo interesams lošimų priežiūros bei vartojimo kreditų reguliavimo srityse, tačiau šios veiklos nenurodo savo lobistinės veiklos deklaracijose.

Pagal įstatymą, VTEK gali vertinti asmens veiklą per trejus metus iki gauto pranešimo dienos. Tyrimo medžiaga rodo, jog L. Sesickas 2014-2015 m. dalyvavo teisėkūros procese Seimo komitetuose svarstant Azartinių lošimų įstatymo pataisas bei Vartojimo kredito įstatymo projektą ir atstovavo NLŽVA bei LSVKA.

Komitetuose lobistas pasisakė dėl minėtų teisės aktų projektų nuostatų. Vertinant L. Sesicko veiklą svarbu pažymėti, kad nuolatinį leidimą įeiti į Seimo rūmus lobistas gavo pagrįsdamas ketinimu vykdyti lobistinę veiklą.

VTEK vertinimu, tris pelno siekiančias bendroves vienijanti NLŽVA ir keturias pelno siekiančias, trumpuosius kreditus teikiančias bendroves vienijanti LSVKA nelaikytinos pelno nesiekiančiomis organizacijomis, kurioms, pagal Lobistinės veiklos įstatymą, netaikomas reikalavimas atsiskaityti už lobistinę veiklą. L. Sesickas nėra šių asociacijų narys.

Dėl asociacijų interesų gynimo valstybinėse įstaigose su L. Sesicku buvo pasirašytos atstovavimo sutartys. Jos pagal savo turinį vertintinos kaip sutartys dėl lobistinės veiklos.

VTEK nuomone, nurodyta L. Sesicko veikla yra laikytina lobistine, kurią jis privalėjo deklaruoti visuomenei Lobistinės veiklos įstatymo nustatyta tvarka, tačiau L. Sesickas 2014 ir 2015 m. savo lobistinės veiklos ataskaitose nurodė lobistinės veiklos nevykdęs.

Lobistinės veiklos įstatymas nustato lobistams pareigą teikti VTEK lobistinės veiklos ataskaitas už praėjusius kalendorinius metus. Jas privalu pateikti ne vėliau kaip iki einamųjų metų vasario vidurio. Lobistinės veiklos įstatymu siekiama užtikrinti lobistinės veiklos viešumą ir skaidrumą, užkirsti kelią nelegaliai lobistinei veiklai.

Lobistinė veikla - fizinio ar juridinio asmens atlygintini ar neatlygintini veiksmai, kuriais siekiama daryti įtaką, kad lobistinės veiklos užsakovo interesais būtų keičiami, papildomi ar pripažįstami netekusiais galios teisės aktai, priimami ar nepriimami nauji teisės aktai.

Asmuo, norintis vykdyti lobistinę veiklą, pateikia VTEK nustatytos formos dokumentus - prašymą įrašyti į lobistų sąrašą, lobisto anketą ir pasižadėjimą.

Lobistų skaičius nėra ribojamas.