Padidinus neapmokestinamą pajamų dydį (NPD) iki dabartinio MMA dydžio (850 litų), darbuotojo pajamos „į rankas“ išaugtų nuo 715 iki 774 litų, o mokestinė našta sumažėtų. Laimėtų visi – ir darbuotojai, ir darbdaviai, teigia LLRI.

„Politikams nusprendus didinti MMA, privačios įmonės juk nepradeda produktyviau dirbti, neišauga jų apyvarta, tad ir neatsiranda šaltinio mokėti padidintoms algoms. Viešajame sektoriuje MMA didinimui reikiamas lėšas tikimasi gauti iš mokesčių mokėtojų kišenės. O iš kur paimti pinigų smulkiems verslininkams? Kelti kainas? – klausia Žilvinas Šilėnas, LLRI prezidentas. – Jei valdžia nori didinti atlyginimus vien viešajame sektoriuje, ji tai gali daryti tiesiogiai, o ne per MMA kėlimą ir ūkio išbalansavimą.“

Taip pat LLRI pastebi, kad Finansų ministerijos prognozės padidinus MMA surinkti daugiau mokesčių nuo atlyginimų yra nepagrįstos, nes neatsižvelgiama į neigiamas šio sprendimo pasekmes darbo rinkai – etatų mažinimą, atleidimus ar įmonių bankrotą. Kai atlyginimai kyla, nes ekonomika auga po 8-9 proc., mokesčių surenkama daugiau. O jei ūkiui beatsigaunant po krizės atlyginimai yra dirbtinai didinami, galima tikėtis ne daugiau mokestinių pajamų, o daugiau bankrotų ir šešėlinės ekonomikos.

„Jeigu valdžia nori būti dosni, ji gali tai daryti ne svetima, bet savo sąskaita: padidindama NPD ir tokiu būdu sumažindama mažiausiai uždirbančių gyventojų sumokamus mokesčius. Skirtingai nuo MMA didinimo, kuris gali atsigręžti prieš pačius žmones darbo laiko trumpinimu ar atleidimais, NPD didinimas yra garantuotas būdas padidinti žmonių pajamas be nepageidautinų pasekmių dirbantiesiems ir ekonomikai“, – teigia LLRI vyr. ekspertė Kaetana Leontjeva.

Primename, kad naujoji Vyriausybė nori MMA didinti nuo 850 iki 1000 Lt jau nuo sausio mėnesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)