“Rezultatai geri, ekonomika važiuoja į priekį, įsibėgėja, bet tai bėgimas su kliūtimis. Visi rodikliai gerėja išskyrus tuos, kurie apibūdina valdžios veiklą“, - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė LLRI prezidentė Rūta Vainienė.

Vytautas Žukauskas
Liepą atlikto tyrimo, kur apklausta per 50 sėkmingai veikiančių įmonių specialistų, duomenimis, šiemet tikimasi 4,9 proc. BVP augimo. Per pusmetį rinkos dalyvių lūkesčiai išaugo. „Dar šių metų vasarį prognozuodami ekonomikos augimą 2011 m., rinkos dalyviai tikėjosi, kad BVP šiemet augs tik 2,8 proc.”, - sakė LLRI ekspertas Vytautas Žukauskas.

Apklaustųjų nuomone, šių metų pabaigoje nedarbo lygis išliks aukštas ir sieks 14,6 proc. Kitų metų pabaigoje jis turėtų mažėti iki 12,8 proc. V.Žukausko nuomone, nedarbas gali dar labiau išaugti, jei bus nuspręsta didinti minimalią mėnesinę algą, dėl ko dabar diskutuoja Vyriausybė ir profesinės sąjungos su darbdaviais.

Rūta Vainienė
„Jau dabar (darbdaviai) galvoja, bus ar nebus progresiniai mokesčiai. Galėtų jau ir norėtų priimti specialistą ir galvoja, kad išlauksime (Seimo) rudens sesiją, o greičiausiai vėliau niekas ir nebus priimta. Darbuotojai gali gauti dosnias socialines išmokas ir gauti pajamų nelegaliai, tai viena iš priežasčių, kodėl darbuotojai ir darbdaviai nesusitinka darbo rinkoje. Taip pat įmonės neranda kvalifikuotos darbo jėgos“, - sakė R. Vainienė.

Dauguma tyrimo dalyvių teigė, kad siekiant didinti Lietuvoje veikiančių įmonių investicijas, mažinti nedarbą, skatinti ekonomiką, reinvestuojamas pelnas turi būti apmokestintas nuliniu pelno mokesčio tarifu.

Apklaustųjų prognozėmis, eksportas šiemet augs 17, importas – apie 15 proc. Tai lems ne tik išaugę prekių judėjimo srautai, bet ir augančios kainos.

Tyrimo duomenimis, šiemet atlyginimai atskaičius mokesčius turėtų augti 4, kitąmet – dar 5 proc. Tuo tarpu namų ūkių disponuojamos pajamos kils dešimtadaliu, kitąmet – dar septyniais procentais.

Apklaustieji mano, kad Lietuvoje nemažėja ir šešėlinė ekonomika, kuri šiemet siekia apie 29 proc., o kitais metais turėtų mažėti iki 27 proc. Tyrimo duomenimis, bent dalį veiklos šešėlyje vykdė 45 proc. ūkio vienetų, manoma, kad 2012 m. ji mažės iki 42 proc. Respondentų nuomone, cigarečių, alkoholio, degalų ir kitų prekių kontrabanda sudaro 35 proc. šešėlinės ekonomikos, neoficialus darbo užmokestis mokamas „vokeliuose“, nelegalus darbas – 23 proc., prekių ir paslaugų teikimas nesumokant mokesčių, ekonominės veiklos slėpimas – 21 proc., prekyba nelegaliomis prekėmis (neįskaitant kontrabandinių prekių) ir paslaugomis sudaro 12 proc. šešėlio.

Minėtoje apklausoje dalyvavo 55 įvairių sėkmingai dirbančių įmonių specialistai. Apklausa nėra reprezentacinė: tyrimo dalyviai neskirstomi pagal atstovaujamas veiklos rūšis, įmones ar regionus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)