Parduotuvės Baltarusijoje praėjusią savaitę valdžios nurodymu buvo laikinai uždarytos.

Su nemalonumais susidurta pirmadienį, sausio 12 d., kai „Oma“ parduotuves nuspręsta uždaryti 10-iai dienų.

Pasak „Senukų“ plėtros vadovo Nerijaus Janušonio, jau pašalintos visos uždarymo priežastys ir gautas leidimas prekiauti. Apie tai bendrovė DELFI pranešė trečiadienį.

Esminiai Baltarusijos valdžios priekaištai buvo susiję su kainų padidėjimu. Šios šalies Vyriausybė uždraudė visas prekes pardavinėti brangiau, nei jos kainavo pernai gruodžio 18-ąją, bet dėl nuvertėjusio rublio kai kurie importuoti gaminiai pabrango iki 36 procentų.

Tokiu būdu bendrovė buvo priversta prisiimti dėl dirbtinio kainų reguliavimo Baltarusijoje susidarančius nuostolius. Nors gruodžio 18 d. Baltarusija rublio nedevalvavo, tuomet buvo įvestas 30 proc. valiutos keitimo mokestis. Panaikinus šį mokestį, Baltarusijos valiutos kaina liko panaši, kaip ir mokesčiui esant.

Analogiškos sankcijos buvo pritaikytos ne tik 8 iš 11 „Oma” tinklo parduotuvių, bet ir dar beveik pusšimčiui kitų kompanijų prekybos vietų.

Prekybos tinklo savininkai sprendė, ar tęsti veiklą Baltarusijoje.

„Nusprendėme prisiderinti prie ekonominių realijų Baltarusijoje ir tęsti savo veiklą, - sako N. Janušonis. - Tikimės, kad ekonominė situacija kaimyninėje šalyje stabilizuosis”.

Atsižvelgiant į oficialiai pateiktus valdžios reikalavimus, „Oma“ tinkle sumažintos dalies prekių kainos, taip pat į asortimentą įtraukta daugiau baltarusiškų prekių, pateikta daugiau informacijos baltarusių ir rusų kalbomis, patikslintas prekių ženklinimas.

„Oma” - yra statybos, ūkio ir buities reikmenų prekybos tinklas Baltarusijoje. Per ketverius veiklos metus „Senukų” investicijos į tinklo kūrimą ir plėtrą viršijo 50 mln. JAV dolerių, šiuo metu jame dirba 1 900 darbuotojų, apyvarta 2014 metais siekė 170 mln. JAV dolerių.

Pernai balandį skelbta, kad nuo 2007 m. „Omą“ valdo „Senukai” ir suomių koncernas „Kesko“. Šis Suomijos koncernas 2003 m. taip pat įsigijo 50 proc. plius vieną balso teisę suteikiančią „Senukų“ akciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)