Vos Lietuvos paštui paskelbus, kad keičia laiškų ir siuntinių siuntimo tvarką, sukilo tiek emigrantams dovanas siunčiantys gyventojai, tiek internetine prekyba užsiimantys verslininkai.

Lietuvos paštas aiškina, kad daiktų siųsti kaip laiškų daugiau neleis, nes klientai taip piktnaudžiauja – prikemša vokus maistu, drabužiais, avalyne ir buitine technika, todėl nuspręsta griežtai skirstyti, kas yra laiškas, o kas – siuntinys.

Emigrantams dovanas siuntę gyventojai bei internetu prekiaujantys verslininkai pyksta – jų dovanų ar prekių siuntimas pabrangs daug kartų. Jei kliento paketo svoris bus didesnis nei 2 kg ir didesnių išmatavimų nei 35cm-26cm-2cm, jis privalės naudotis siuntinio siuntimo paslauga.

Lietuvos paštas teigia, kad dėl klientų piktnaudžiavimo kartais užsienio šalių paštui jis turėdavo sumokėti daugiau nei už paslaugą sumokėdavo klientas Lietuvoje.

Lietuvos pašto atstovai taip pat siūlo klientams nepurkštauti – nes jie moka vienus mažiausių mokesčių už siuntas Europoje. Kaip teigia įmonė, konsultacinių paslaugų „WIK Consult“ šiais metais atliktas tyrimas rodo, kad Lietuva pagal vidaus pirmenybines siuntas yra 8 vietoje pagal mažiausią kainą Europoje.

Kaltina panaikinus smulkiąsias siuntas

Tačiau tokie argumentai neįtikina Lietuvos pašto klientų. DELFI skaitytoja Ventė teigia, kad Lietuvos pašto paslaugų kainos tikrai nėra prie mažesnių.

„Per šias dienas peržiūrėjau keliasdešimt šalių pašto įkainius. Pagal laiškų ir siuntinių siuntimo kainas Lietuva yra ties viduriu, tačiau pagal smulkiųjų paketų siuntimo kainas Lietuvos paštas yra brangiausias pasaulyje, - drąsiai tvirtina ji. - Kol kas neradau nei vienos šalies, kurioje smulkiųjų paketų siuntimo kainos būtų aukštesnės negu Lietuvoje, ar bent siektų pusę šios sumos“.

Ventės nuomone, didžiausia problema dėl Lietuvos pašto pakeitimų yra dėl smulkiųjų paketų kategorijos.

„Visame pasaulyje yra trys kategorijos siuntų: laiškai (plokšti iki 2 kg), smulkieji paketai (iki 2 kg), siuntiniai (nuo 2 iki 20 kg, kai kur iki 30 kg). Šių kategorijų apibrėžimai yra pateikti Pasaulinėje pašto konvencijoje, kurią yra pasirašiusi ir Lietuva. Visose konvenciją pasirašiusiose šalyse yra smulkiųjų paketų kategorija. Vienose šalyse smulkieji paketai yra sujungti į vieną grupę su laiškais (pvz. Prancūzija), kitose yra atskiros laiškų ir smulkiųjų paketų kategorijos (pvz. Jungtinė Karalystė). Pašto konvencija šalims leidžia savo nuožiūra nuspręsti ar laiškus ir smulkiuosius paketus sudėti į vieną kategoriją, ar turėti atskiras kategorijas, tačiau iš viso panaikinti smulkiųjų paketų siuntimo paslaugą ar versti siųsti smulkiuosius paketus kaip siuntimo konvencija neleidžia“, - tikino Lietuvos pašto klientė.

Ventė tiki, kad Lietuvos paštas aiškindamas, kad atskiria laiškus nuo siuntinių iš tiesių atskiria laiškus nuo smulkiųjų paketų ir juos išvis panaikina. Moteris taip pat piktinasi kaltinimais, kad klientai piktnaudžiaudavo, siųsdami laiškus.

„Tai tas pats, kas sakyti, kad žmonės piktnaudžiauja pirkdami parduotuvėje pieną ir duoną už nurodytą kainą“, - teigia ji. Juk vokus priimdavo ir įvertindavo Lietuvos pašto darbuotojai, o ne klientai bandė kažkokiu būdu susimažinti siuntimo išlaidas.

Pagal Lietuvos pašto nurodytus įkainius paprastasis pašto siuntinys į Vokietiją (iki 10 kg) kainuos 55,42 Lt ir 5,91 Lt už kiekvieną kilogramą. Į JAV vieno kilogramo siuntinys kainuotų 60,66 Lt, į Australiją – 80,46 Lt.

Patikrinusi internete užsienio šalių smulkių siuntinių įkainius Ventė skaičiuoja, kad tokio smulkaus siuntinio siuntimas Airijoje į užsienio šalį kainuoja 3 eurai (10,35 Lt), Vokietijoje 3,45 euro (12 Lt), Prancūzijoje 1,35 euro (4,56 Lt), JAV – nuo 2,25 dolerio (5,5 Lt) iki 4,8 dolerio (12 Lt), priklausomai nuo šalies, Švedijoje – 24 kronos (9,36 Lt) į Europos Sąjungą, 28 kr (10,92 Lt) į kitas šalis.

Įspėjo Lietuvos paštą

Kad Lietuvos paštas savo naujovėmis atima iš klientų galimybes siųsti smulkiuosius paketus, pripažįsta ir Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT).

Ketvirtadienį išplatintame pranešime teigiama, kad pašto pakeitimai priimti, „nesuteikiant naudotojams galimybės tokias pašto siuntas siųsti kaip smulkiuosius paketus“.

RRT įspėjo Lietuvos paštą, kad įgyvendinus planuojamus pokyčius, bus pažeistos Pašto įstatymo nuostatos, kurios leidžia klientui savo nuožiūra rinktis, kokia pašto paslauga jis nori naudotis.

Informuojama, kad Lietuvos paštas turi pareigą užtikrinti pašto siuntų iki 2 kg surinkimą, rūšiavimą, vežimą ir pristatymą.

„Atsižvelgiant į tai, smulkiųjų paketų surinkimas, rūšiavimas, vežimas ir pristatymas laikytinas universaliąja pašto paslauga ir ji turi būti teikiama kaip viena iš universaliosios pašto paslaugos rūšių“, - teigiama RRT išvadose.

Ekspertai konstatuoja, kad Lietuvos paštui pradėjus taikyti naują tvarką klientai, siunčiantys siuntinius iki 2 kg svorio, negalėtų pasirinkti atskiros paslaugos ir privalėtų permokėti.

Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė teigė, kad pokyčiai vykdomi, laikantis visų teisės aktų.

„Lietuvos paštas pokyčius vykdo laikydamasis visų teisės aktų reikalavimų, įskaitant tuos, kurie reglamentuoja universaliosios pašto paslaugos teikimą. Šie pokyčiai leis užtikrinti geresnę paslaugų kokybę, nes visi siuntiniai yra registruojami. Dingimo atveju gyventojai galės tikėtis kompensacijos, ko nebuvo galima siunčiant neregistruotą pašto korespondenciją. Apie pokyčius visuomenę informavome prieš 3 savaites“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)