Verslininkai tikisi, kad šiemet žmonės plačiau atvers pinigines nei per dvejus pastaruosius krizės metus. Teikiantieji apgyvendinimo paslaugas šiemet žada tokias pačias kainas kaip ir pernai. Pajūrio kurortų valdžia giriasi, kad poilsiautojus pasitiks atnaujintomis gatvėmis, įvairiais lankytinais objektais.

Nakvynės kainos įvairios

Visuose kurortuose kalbinti kambarių nuomotojai, apartamentų savininkai, viešbučių valdytojai tvirtino, kad ketina palikti tas pačias kainas kaip ir praėjusį sezoną. Palangoje nuomotis kambarį vasaros pradžioje bus galima už 20 Lt, vidurvasarį kaina pakyla – vienur dvigubai, kitur daugiau, priklausomai nuo vietos miestelyje. „Nežadu prašyti daugiau kaip 40 Lt už lovą nakčiai, – teigė Liucija. – To pakanka išgyventi. Žmonės, sumokėję tiek už nakvynę, naudojasi keliems kambariams skirtu dušu, tualetu, virtuve.“

Birželį Liucija ketina prašyti 25–30 Lt. „Paprastai vasarą visada išnuomoju visus keturis triviečius ir dviviečius kambarius, dvi lovas pastatau palėpėje. Ten jos ir vidurvasarį kainuoja po 20 Lt“, – pasakojo moteris.


Nuomotis butą kainuoja brangiau – nuo 150 iki 250 Lt už parą, panašą sumą teks palikti ir poilsio nameliuose su patogumais. Nameliai su minimaliais patogumais kainuoja nuo 60 Lt. Panašios kainos vyrauja ir Šventojoje.


Netrūksta mėgstančiųjų prabangą


Nepalyginamai brangiau kainuoja apsigyventi viešbutyje. Ten kainos prasideda nuo 350 Lt už parą ir siekia iki 2,5 tūkst. Lt. Viešbučio „Vanagupė“ direktorė Giedrė Kvedaravičienė minėjo, kad vasarą visada būna užimti ir patys brangiausi, vadinamieji prezidentiniai numeriai. „Sulaukiame daug svečių iš Baltarusijos, Rusijos, pernai ypač daug atvyko maskviečių, kurie slėpėsi nuo Maskvą kamavusio smogo. Tikimės, kad jie išsivežė gerus įspūdžius ir sugrįš šią vasarą.“ Prabangiu poilsiu Palangoje mėgsta pasimėgauti ir latviai. „O štai žiemą turėjome daug poilsiautojų iš Skandinavijos šalių“, – sakė G.Kvedaravičienė.

Neringoje tiek kambarių, tiek apartamentų nuoma daug kur yra brangesnė nei Palangoje. Dviejų aukštų 6 vietų kotedžą nuomojanti Natalija sakė, kad nuo liepos sulaukia klientų, kurie sutinka mokėti ir 800 Lt. „Turiu daug nuolatinių klientų iš Rusijos, kurie apsistoja ilgesniam laikui, o lietuviai dažniausiai nuomojasi kelioms dienoms, – sakė ji. – Jau dabar žinau, kad nuomininkų turėsiu visą vasarą ir ketinantiesiems rezervuoti vietas dabar, garantijų dėl priėmimo neteikiu.“

Apsigyventi kambaryje Neringoje kainuoja 80–120 Lt, nuomotis butą – apie 180–300 Lt. Pervalkoje nuomojanti kambarius Verutė Jagaitienė sakė prašanti 40 Lt už lovą. „Jau turiu užsakymų beveik visam rugpjūčiui, jei bus graži vasarą kambariai bus užimti ir liepą“, – vylėsi moteris. Kita Pervalkos gyventoja Vitalija už atskiro buto nuomą prašo iki 230 Lt parai, o bute, kur pati gyvena, už kambario nuomą ima 80 Lt. „Daugiausia į Pervalka atvyksta vilniečių, o pernai turėjome nemažai baltarusių“, – pasakojo moteris.


Viltis – užsieniečiai ir orai


Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Gintaras Sičiūnas tvirtino, kad kurorto verslininkai nusiteikia optimistiškai ir labiausiai laukia gerų orų.

„Kai saulė šviečia, žmonės ne tik plūsta prie jūros, bet ir dosniau leidžia pinigus, nes būna geros nuotaikos. Oro temperatūros termometras pajūrio verslininkams yra ir verslo gerovės barometras“, – šypsojosi jis.
G.Sičiūnas pripažino, kad per pastaruosius metus poilsiautojai tapo taupesni, mažiau išleidžia kavinėse, daugiau maisto perka parduotuvėse ir patys gamina. „Antra vertus, Palanga tapo tarptautiniu kurortu, todėl labai daug tikimės iš Rusijos, Vokietijos, kitų šalių turistų, kurių mūsų kainos nebaugina“, – vylėsi verslininkas.


Jo teigimu, sunkmetis nepraretino pajūrio restoranų, kavinių, barų. „Lietuviai yra gan kantrūs ir iš paskutiniųjų saugo savo verslą, – teigė G.Sičiūnas. – Šiemet Palangoje duris atvers du kinų restoranai, gali būti, kad turėsime ir korėjiečių virtuvės restoraną.“
Asociacijos nariai tikina, kad patiekalų ir gėrimų kainos keisis nedaug. „Labiau stengsimės orientuotis į kiekybę ir kokybę nei dideles kainas, jos gal kiek padidės dėl bendrų maisto ir kitų paslaugų kainų“, – teigė G.Sičiūnas.


Paplūdimys paplatėjo

Palangos savivaldybės Verslo ir turto skyriaus vedėja Zoja Strikaitienė sakė, kad paplūdimyje kaip ir pernai bus tik palapinių tipo kavinių. „Stacionarių paviljonų statyti prie jūros neleido miesto taryba“, – aiškino ji.
Savivaldybės samdyti rangovai daugiau kaip dviejų kilometrų ilgio paplūdimio ruože išpylė apie 200 tūkst. kubinių metrų smėlio. Dėl to paplūdimiai paplatės iki 70 metrų.

Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Galbuogienė džiaugėsi, kad iki sezono atidarymo bus baigta tilto rekonstrukcija, pakeistos išklibusios medinės lentos. „Sezono atidarymo dieną pradės veikti nauja Gintaro muziejaus ekspozicija. Atnaujinta Tiškevičių rūmų išorė, sutvarkytas parkas“, – apie naujoves pasakojo A.Galbugienė.


Palangoje taip pat rekonstruota Meilės alėja, einanti nuo Birutės kalno iki J.Basanavčiaus gatvės.
Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas minėjo, kad šiemet bus atidarytas Šventosios uostas pramoginiams laivams. „Tikimės, kad į jį atplauks jachtos, laiveliai iš Neringos, Klaipėdos“, – kalbėjo seniūnas.


Švenčia jubiliejų

Nidoje didžiausia šių metų naujovė – suremontuotas horizontalus Saulės laikrodis-kalendorius. „Iki vasaros sezono pradžios bus sutvarkyta teritorija aplink laikrodį, apžvalgos aikštelė, runomis iškaltas laikrodžio ciferblatas“, – teigė Neringos savivaldybės atstovė ryšiams su visuomene Sandra Vaišvilaitė. Taip pat ant Parnidžio kopos bus įrengtos trys dekoratyvinės skulptūros „Žiemos saulėgrįža“, „Pavasario lygiadienis“, „Rudens lygiadienis“.

Šiais metais Neringa mini 50 metų jubiliejų ir čia bus daug įvairių renginių, koncertų. Birželio 24–26 d. vyks tarptautinis folkloro festivalis „Tek Saulužė ant maračių“. Liepos 9 d. į Juodkrantę šią vasarą sugrįš Žvejo šventė. Žolinių savaitgalį vyks Senųjų amatų dienos.
Praėjusiais metais Nidos gyvenvietėje buvo įrengta nuolatinė orientavimosi trasa, sudaryta iš 40 kontrolinių punktų pėstiesiems ir 20 – dviratininkams. „Netikėtas nuolatinės orientavimosi trasos populiarumas rodo, kad atostogaujantieji Neringoje nepasitenkina vien pasyviu poilsiu, todėl šiais metais tokia trasa bus įrengta ir Pervalkoje“, – tvirtino S.Vaišvilaitė.
Laukia rinkliavos

Įvažiuojant į Neringą teks mokėti už keltą: už lengvųjų automobilių perkėlimą – 40 Lt, motociklų – 18 Lt, gyvenamųjų automobilių – 110 Lt. Paskui prie Alksnynės posto reikia sumokėti įvažiavimo mokestį: lengvųjų automobilių ir motociklų vairuotojams nuo birželio 1 d. – po 20 Lt, gyvenamųjų automobilių – 70 Lt. Mokėti galima mokėjimo automatuose, o banko kortele – posto darbuotojams.
Palangoje arčiau jūros esančiose gatvėse vasarą palikti automobilį valandai kainuos 3 Lt, Vytauto gatvėje – 2 Lt.