Jonas Liaučius, valstybės kontrolierius, tvirtina, jog Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė (VK) nagrinėja AB "Lietuvos energija" (LE) vykdytą taptautinio masto mafijos aferą. Nusikaltimų pėdsakai veda iš Vilniaus į Minską, Maskvą, Rygą ir Vidurio Europą.

Tačiau Vytautas Budriūnas, VK Įmonių kontrolės skyriaus viršininkas, žiniasklaidai išsamiau apibūdino tik LE vykdytą "socialinę programą".

1994–1999 m. LE pasistatė 414 bei nusipirko 14 butų. Tai bendrovei kainavo daugiau nei 29 mln. Lt. Tačiau turint omenyje, kad minėtu laikotarpiu bendrovė neturėjo pelno, butai buvo įsigyti iš jos apyvartinių lėšų.

Pritrūkusi apyvartinių lėšų bendrovė ėmė 12 paskolų iš įvairių bankų su 11–24% metinėmis palūkanomis. Bankams kasmet palūkanų grąžinama po 1,5 mln. Lt. Šią sumą kasmet ir 25 metus privalės mokėti visi Lietuvos gyventojai, nes palūkanos už kreditus apyvartinėms lėšoms įskaičiuojamos į energijos tarifą.

Iki rugpjūčio pabaigos VK planuoja patikrinti AB "Lietuvos geležinkeliai", birželio 23 d. Biržų prokuratūrai jau planuojama perduoti AB "Mažeikių nafta" Biržų filialo patikrinimo medžiagą.