Apie tai pirmadienį Vašingtone paskelbė JAV prekybos ministrė Charlene Barshefsky.

Griežtesniame sąraše, prieš kurio šalis JAV ateityje gali imtis atsakomųjų priemonių, atsidūrė 16 JAV prekybos partnerių: Argentina, Dominikos Respublika, Europos Sąjunga (ES), Egiptas, Graikija, Gvatemala, Indija, Izraelis, Italija, Pietų Korėja, Malaizija, Peru, Lenkija, Rusija, Turkija ir Ukraina.

Kai kurias šio sąrašo šalis - pirmiausia Argentiną, Indiją ir ES, taip pat Braziliją oficialusis Vašingtonas galvoja apskųsti PPO dėl protekcionizmo saugant savo rinkas nuo užsienio produktų.

Ch.Barshefsky teigimu, tarpininkaujant PPO, JAV surengs derybas su Brazilija dėl intelektualinės nuosavybės apsaugos ir tekstilės gaminių kainų, su Filipinais tarsis dėl vietos automobilių rinkos atvėrimo, su Rumunija aiškinsis spėjamą kainų diskriminaciją kai kuriose, - pavyzdžiui, alkoholinių gėrimų, drabužių ir paukštienos gaminių - rinkose.

Pasak Ch.Barshefsky, JAV išplės skundą PPO dėl Argentinos, įtraukdamos į jį reikalavimus dėl farmacijos gaminių patentų, kreipsis į Ženevoje įsikūrusią organizaciją, prašydamos sudaryti komisiją, kuri spręstų ginčą su Indijos vyriausybe dėl investicijų į vietos automobilių rinką.