1999 metų rugsėjį šios trys gamyklos užėmė 67.51 proc. alaus rinkos.

Alaus gamintojai baiminasi, kad, susikūrus alaus rinkos monopoliui, monopolininkai iš pradžių dempinguos rinką ir išstums iš jos kitas alaus daryklas, o po to ims alaus kainas kelti.

"Susivienijus trims stambiausioms alų gaminančioms įmonėms ir dėl to žymiai apribojus konkurenciją, iškiltų reali grėsmė, kad susidariusios sąlygos bus pačios nepalankiausios vartotojams", - teigė Lietuvos vartotojų asociacijos prezidentas Algirdas Kvedaravičius. Pasak jo, rinkoje vyraujančios tendencijos leidžia spėti, kad ligi šiol buvusioje labai konkurencinėje rinkoje įsivyraus stagnacija. Tokiu atveju turėtų išaugti alaus kainos, sulėtėtų alaus kokybės gerinimo ir naujų alaus rūšių įvedimo į rinką procesai.

"Spalio viduryje Konkurencijos tarybai turėtų būti pateiktas bendrovių susijungimo pasiūlymas, kuris nulems tolesnę Lietuvos alaus rinkos vystymosi eigą", - pridūrė jis. Pasak p. Kvedaravičiaus tokius sprendimus turėtų diktuoti ne valstybinė institucija, o įstatymas.

"Baiminamasi ir to, kad dėl susijungimo susiaurės alaus asortimentas", - sakė Vilniaus "Vilniaus tauro" generalinis direktorius Gediminas Janavičius. Jo teigimu, automatiškai liktų tik kelios populiariausios alaus rūšys, kurios išstumtų mažiau populiarias. Nerimą alaus gamintojams kelia ir galima susidariusio rinkos giganto įtaka mokesčių politikai. "Ragučio" generalinio direktoriaus Audriaus Mikšio teigimu, monopolio Lietuvos rinkoje atsiradimas neabejotinai lems ir su visa alaus rinka susijusia verslo infrastruktūros plėtrą - salyklo gamintojų, tiekėjų bei platintojų.

Pasak "Ragučio" generalinio direktoriaus, trijų alaus daryklų susijungimas neigiamai paveiks ir Lietuvoje besiformuojančias alaus gėrimo tradicijas. Jo teigimu, šią vasarą "Ragutis" nemažai investavo į renginių bei akcijų rengimą, o susikūręs monopolistas nesieks skatinti pridėtinės vertės, skirdamas lėšų alaus vartojimo kultūrai Lietuvoje kelti. "Naujojo darinio rankose bus sukoncentruota labai didelė rinkos galia, todėl tikimės išmintingo Konkurencijos tarybos sprendimo", - sakė "Ragučio" direktorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją