„Socialiniai mediatoriai aprangos ir tekstilės sektoriuje yra būtini, siekiant užtikrinti ilgalaikę demokratišką socialinę ir politinę sektoriaus plėtrą. Mediatoriai yra nešališki, nepriekaištingos reputacijos, derybinių įgūdžių turintys asmenys, kurių tikslas - padėti darbdaviams ir darbuotojams taikiai išspręsti konfliktus, kilusius įmonėse“, - teigia Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos generalinis direktorius Vidmantas Vikšraitis.

Pasak jo, nepriklausomas tarpininkavimas yra savanoriškas konfliktų sprendimo būdas, kurio metu suinteresuotos šalys susitinka su neutraliu profesionaliu tarpininku, padedančiu rasti visiems priimtiną sprendimą. Mediatorių pagalba reikalinga kaip priemonė, kada konfliktų sprendimas kitu būdu tampa neįmanomas.

Toks konfliktų sprendimo būdas užsienio šalyse yra seniai taikomas, o Lietuvoje tai – naujiena, sakoma LATIA pranešime.

Pirmąją gruodžio savaitę mokslus pradėję socialinių mediatorių kandidatai kvalifikacijos pažymėjimą įgys 2008 m. metų pavasarį. Per tą laiką bus apmokyta 30 specialiai atrinktų kandidatų, norinčių įgyti mediatoriaus kvalifikaciją. Iš viso mediatorių mokymo programą sudaro šešios mokymų sesijos ir trys tyrimų sesijos, kurios vyks Visagine.

„Socialinio dialogo mediatorių“ mokymo programos turinį, mokymo ir mokymosi metodinę medžiagą parengė Kauno darbo rinkos mokymų ir konsultavimo tarnyba. Speciali mokymosi programa apžvelgia pagrindinius socialinio dialogo, bendravimo psichologijos, darbo teisės, meditacijos aspektus. Siekiant mokymo vientisumo, teorinis mokymas bus glaudžiai siejamas su praktinių įgūdžių formavimu.

Praktinio mediatorių mokymo metu bus sukuriamos realios komunikacijos, konfliktų, derybų, tarpininkavimo situacijos, naudojami LR teisės aktai, analizuojama geroji užsienio ir Lietuvos patirtis mediacijos srityje, atliekama socialinio dialogo situacijos analizė ir jo vystymo perspektyvų įvertinimas. Mokymų pabaigoje būsimieji mediatoriai turės parengti praktinius tiriamuosius darbus.

Pasak V. Vikšraičio, išklausę mokymo kursą ir išlaikę sesijas kvalifikuoti socialiniai mediatoriai galės siūlyti savo paslaugas ne tik aprangos ir tekstilės sektoriaus, bet ir kitų pramonės šakų įmonėms, kuriose gali kilti socialinių partnerių konfliktas.

Socialinio dialogo mediatorių mokymai yra dalis LATIA įgyvendinamo ir Europos socialinio fondo finansuojamo projekto „Socialinės partnerystės plėtojimas Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje“. Projektą asociacija kartu su partneriais įgyvendina nuo 2005 m. balandžio ir jis tęsis iki 2008 m. kovo mėnesio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją