Iki šiol Lietuvoje DNB veikė kaip komercinis bankas, „Nordea“ - kaip užsienio banko filialas.

„Turime ruoštis ateities bankininkystės iššūkiams, todėl jungiame pajėgas ir „Nordea“ - labai geras pasirinkimas“, - spaudos konferencijoje kalbėjo DNB banko Baltijos šalių tarnybos vadovas Matsas Wermelinas.

Pasak jo, tikimasi, kad konkurencijos aplinką ir bankininkystės sektorių prižiūrinčios institucijos bankų susijungimui žalią šviesą uždegs kitų metų antrąjį ketvirtį.

„Nordea” vadovė Baltijos šalims Inga Skisaker užtikrino, kad kol susijungimas nebus baigtas šių bankų klientams Baltijos šalyse nebus jokių pasikeitimų.

„Po susijungimo klientai galės pratęsti santykius su nauju Baltijos šalyse lyderiu tapsiančiu banku“, - kalbėjo ji.

Žurnalistams pasiteiravus, kiek susijungimas padės sutaupyti kaštų, I. Skisaker teigė, kad, žinoma, tam tikrų sinergijų bus, pavyzdžiui, informacinių technologijų (IT) srityje. Taip pat sujungus bankus pasikeitimų bus ir kitose bankų darbo srityse.

Inga Skisaker ir Mats Wermelinas

„Iki šiol dirbome galvodami, ar šis žingsnis prasmingas. Dabar jau žinome, kad mums yra prasmės susijungti. Tačiau visų detalių dėl kaštų pasikeitimų dar neišnagrinėjome“, - kalbėjo „Nordea“ banko atstovė.

Pasak jos, naujas bankas turės naują pavadinimą ir naujai sukurtą prekės ženklą.

Bankų atstovų teigimu, naujasis bankas bus antras pagal dydį Baltijos šalyse su paskolų portfeliu, siekiančiu 13 mlrd. eurų ir indėlių portfeliu, siekiančiu 8 mlrd. eurų. Iš viso naujas bankas atsirieks 26 proc. rinkos.

„Naujas bankas bus paskolų verslui lyderis ir antras pagal dydį skolintojas namų ūkiams, - kalbėjo I. Skisaker. - „Nordea” ir DNB turės jungtinę atsakomybė dėl naujo banko ir turės lygias balsavimo teises“.

Kaip vardijo „Nordea“ banko vadovė Baltijos šalyse, Lietuvoje „Nordea“ užima 12 proc., o DNB 17 proc. paskolų portfelio rinkos, Latvijoje „Nordea – 18 proc., DNB – 11 proc., Estijoje “Nordea“ - 19 proc., DNB – 3 proc. Bendrai “Nordea” priklauso – 16 proc., DNB – 11 proc.

Po susijungimo tikimasi, kad naujas bankas Lietuvoje turės 29 proc. paskolų portfelio, Latvijoje – 30 proc., Estijoje – 22 proc., o kartu – jau minėti 26 proc.

I. Skisaker teigimu, jungiami bus ne tik bankai Baltijos šalyse, bet ir lizingo kompanijos bei pensijų fondus administruojančios bendrovės.

Spaudos konferencijoje žurnalistai taip pat domėjosi, kodėl naują banką nuspręsta registruoti Estijoje.

„Kaip žinote, tai labai didelis susijungimas regione. Turėjome daug patarėjų, kurie įvertino visą aplinką (teisinę, mokestinę ir pan.) ir jie nurodė Estiją, kaip šalį registruoti naują banką, bet registracijos ir operacijų vieta nėra tas pats. Mes kuriame Baltijos šalių banką, su kompetencijos centrais, pasklidusiais per visas tris Baltijos šalis, kaip „Nordea“ veikia ir dabar“, - komentavo „Nordea“ atstovė.

„Nordea“ bankas Lietuvoje veiklą pradėjo 2000 m. Šiuo metu bankas pagal valdomą turtą užima ketvirtą vietą tarp Lietuvoje veikiančių bankų.

Banke dirba 320 darbuotojų. Pats „Nordea“ bankas yra didžiausia finansinių paslaugų grupė Šiaurės Europoje.

„Nordea“ akcijos yra kotiruojamos „Nasdaq OMX“ Šiaurės Europos vertybinių popierių biržose Stokholme, Helsinkyje ir Kopenhagoje. Didžiausi akcininkai - „Sampo Plc“ (21,3 proc.), „Nordea Fonden“ (3,9 proc.), „Swedbank Robur Funds“ (2,5 proc.).

„DNB Lietuva” priklauso didžiausiai Norvegijos finansinių paslaugų grupei. Lietuvos banko sektoriuje „DNB“ yra trečias bankas pagal dydį.

Lietuvoje aptarnaujama apie 860 tūkst. privačių ir verslo klientų. Įmonėje dirba 1100 žmonių. DNB banko grupę sudaro DNB bankas, DNB būstas, DNB investicijų valdymas ir „Intractus“,„Industrius“ ir „Gėlužės projektai“. Norvegijos finansų paslaugų grupės „DNB AS“ 34 proc. akcijų valdo Norvegijos vyriausybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)