Taip sunerimta, kad šią savaitę numatytą Tarptautinį bananų kongresą paskutinę minutę perkėlė iš Kosta Rikos į Majamį, kad dalyviai su užkrėsta žeme ant batų padų neperneštų ligos į regioną, informuoja CNN. Pietų Amerika – didžiausia bananų tiekėja Šiaurės Amerikai ir Europai.

Panamos liga (Fusarium wilt) išplito iš Azijos į kai kurias Australijos, Afrikos ir Artimųjų Rytų dalis. Ji ypač pakenkė Kavendišo bananams, kuriuos daugiausia veža į Vakarus.

JT Maisto ir žemės ūkio organizacija įspėjo, kad 36 mlrd. dolerių bananų pramonė turi pažaboti vieną pavojingiausią bananams ligą.

Praėjusio amžiaus septintą dešimtmetį Panamos ligos protrūkis smogė bananų rūšiai „Gros Michel“. Paskui ėmė auginti Kavendišo bananus, kurie buvo atsparūs ligai.

Na, o dabar mokslininkai ir bananų augintojai svarsto, kuo tektų pakeisti Kavendišo bananus, kurie dėl ligos nustojo augti dalyje Azijos.

Taivane išrasti Kavendišo bananų mutantai, kurie dar testuojami Kinijoje ir Filipinuose. Mokslininkų teigimu, rezultatai daug žadantys, tačiau bananai gali būti ne tokie skanūs ir netinkami tolimam transportavimui.

Vakarų parduotuvėse bananų kainos nedidėja. Tiesa, jei liga išplis į Pietų Ameriką, bananai gali pabrangti ir Šiaurės Amerikos bei Europos gyventojams.

Ligos protrūkis labiausiai gresia besivystančioms šalims, ligą sukeliantys mikroskopiniai grybai išlieka dirvoje iki 40 metų, o auginti naujas bananų rūšis labai brangu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)