Jautieną eksportuoti leista trims Lietuvos įmonėms, kurios atitiko Japonijos veterinarijos reikalavimus: „Utenos mėsai“, „Agarui“ ir „Krekenavos agrofirmai“.

Derybas su Japonijos kompetentinga instituciją dėl lietuviškos mėsos ir jos produktų eksporto VMVT inicijavo dar 2013 metais, pateikdama oficialų kreipimąsi ir užpildytus klausimynus.

2015 m. gegužės mėnesį Lietuvoje lankėsi japonų ekspertai, kurie tikrino jautienos gamybos saugą ir kokybę.

2017 m. vasario mėnesį buvo suderintas veterinarijos sertifikatas dėl jautienos ir jos gaminių eksporto iš Lietuvos.

„Japonijos kompetentingos institucijos atliekamas rizikos vertinimas yra ilgas ir sudėtingas procesas, tačiau dėl ilgamečio ir efektyvaus bendradarbiavimo su šios šalies kolegomis pavyko suderinti klausimus per kiek daugiau nei trejus metus, kai kitoms šalims tai užtrunka ir dešimtmetį“, – komentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas, atliekantis direktoriaus funkcijas Deividas Kliučinskas.

Nuo šių metų sausio 27 d. į Japoniją savo produkciją gali eksportuoti Lietuvos paukštienos gamintojai.