Tarptautiniame tyrime, apimančiame Nyderlandų Karalystę, Jungtines Amerikos Valstijas, Australiją, Maroką ir Lietuvą, išaiškinta, kad vadinamuosiuose anoniminiuose interneto puslapiuose (Dark Web) buvo prekiauta draudžiamomis prekėmis, kaip įtariama, narkotinėmis medžiagomis, ginklais, praneša FNTT.

Pasak pranešimo, paprastam vartotojui sunkiai prieinamuose anoniminiuose puslapiuose už įsigyjamas nelegalias prekes ir paslaugas buvo atsiskaitoma virtualia valiuta – bitkoinais, kuriuos vėliau virtualios valiutos prekeiviai – „išgrynintojai“ iškeisdavo į grynuosius pinigus.

Su keliose užsienio valstybėse veikusia asmenų grupe siejamas ir Lietuvos pilietis, Kaune studijuojantis ekonomikos magistrantūrą ir pagal studentų mainų programą gyvenęs ir studijavęs užsienyje.

Nyderlandų teisėsaugininkai jį įvardija kaip vieną svarbiausių asmenų šioje grupėje. Kauniečiui, kaip ir kitiems įtariamiesiems, inkriminuojamas pinigų plovimas.

Tarptautinės operacijos metu buvo atlikta dešimtys kratų Nyderlanduose, Lietuvoje ir kitose valstybėse. Kratų metu buvo areštuotos prabangios transporto priemonės, grynieji pinigai, bankų sąskaitos ir kiti su nelegalioje prekyboje naudojamais bitkoinais siejami įrodymai.

FNTT pareigūnai kratų Lietuvoje metu aptiko svarbių tarptautiniam tyrimui dokumentų ir daiktinių įrodymų – kompiuterinę techniką, prisijungimo prie nelegalios prekybos duomenis, dešimtis tūkstančių eurų grynųjų pinigų.

Taip pat iš kratų metu surastų duomenų aiškėja, kad bitkoinai buvo keičiami ne tik į grynuosius pinigus, bet ir į aukso luitus.

Pagal Nyderlandų Karalystėje išduotą Europos arešto orderį įtariamajam kauniečiui teismas skyrė kardomąją priemonę ir areštavo kelis prabangius automobilius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)