„Mes esame kelionių organizatorius, kuris organizuoja keliones į Gruziją. Idėja imtis šio verslo kilo 2010 spalį, kai radome pasiūlymą pigiai keliauti į Turkiją, Dubajų ar Gruziją ir pasirinkome šią šalį“, - pasakojimą pradeda vadybininku „Ugo Travel“ dirbantis bendrovės akcininkas V. Ruščiauskas.

Jis prisimena, kad tuomet, įsigijus pigių lėktuvų bilietų, vienam žmogui pavyko vos už 200 litų nuskristi iki kelionės tikslo ir atgal.

„Nepasigailėjome, Gruzija mums labai patiko, ir su kolega pradėjome mąstyti, kad ten yra nemažai galimybių ir mes norėtume sukurti savo verslą. Iš pradžių galvojome apie automobilių plovyklų tinklą Gruzijoje, bet kai pradėjome gilintis, supratome, kad mūsų koncepcija nepasiteisins, nes tokių paslaugų yra labai daug ir labai pigiai, tada pradėjome galvoti apie kavinę, o galiausiai svarstėme, ar verta į Gruziją organizuoti keliones ar konsultuoti keliaujančius“, - kaip svarstė galimas verslo idėjas dėsto V. Ruščiauskas.

Įvertinę kelionės organizavimo verslo galimybes Gruzijoje, V. Ruščiauskas ir kitas įmonės akcininkas D. Adomaitis, susipažino su Gruzijoje gyvenančia lietuve Rasa, kuri susidomėjo planuojamu kurti verslu ir sutiko jam vadovauti.

„Įkurti verslą Gruzijoje buvo pakankamai paprasta, netgi labai paprasta, nes Lietuvoje teko šį procesą pereiti prieš keletą metų. Tuomet įkurti bendrovę prekybos sektoriuje užtruko kelias savaites, o šiemet Gruzijoje formalumai truko apie 5 val. - kitą dieną gavome patvirtinimą, kad verslas įkurtas, - situaciją Lietuvoje ir Gruzijoje palygina V. Ruščiauskas - Susidarė įspūdis, kad Gruzijoje yra mažesnė biurokratija, pavyzdžiui, ten yra viena institucija, Registrų centras, per kurį kuriamas verslas, o pas mus yra bankas, Registrų centras, notaras ir taip Lietuvoje susideda daug daugiau formalumų, o procesai trunka žymiai ilgiau, pavyzdžiui, vien įmonės vardą registravo penkias dienas. Aišku, ir Lietuvoje verslą yra paprasčiau įkurti kai naudojamasi konsultantų paslaugomis, tačiau tuomet viską dariau savarankiškai, pasirodė, kad Lietuvoje procesas buvo sudėtingesnis – galbūt dabar situacija pasikeitė.“

Kelionių organizavimo paslaugų bendrovės vienas iš savininkų D. Adomaitis antrina, kad Gruzijoje paprastesnė yra ir verslo priežiūra – įmones prižiūri mažesnis institucijų kiekis nei Lietuvoje.

Renka partnerius ir laukia sugrįžtant pirmosios grupės

Šiuo metu verslininkai sako dar tik „užkūrę“ įmonės veiklą – į Gruziją išvyko pirmoji keliautojų grupė, dar vykstą partnerių – įvairių šalių kelionių agentūrų – paieškos, kuriamos duomenų bazės.

„Šiuo metu Gruzijoje viešinčią pirmąją grupę surinkome per partnerius - kelionių agentūras Lietuvoje, tačiau bendradarbiaujame ir su užsienio kelionių agentūromis“, - sako V. Ruščiauskas.

„Pirmą grupę mums neužtruko surasti, kai paskelbėme informaciją savo tinklalapyje, praėjus gal porai savaičių į mus kreipėsi kelionių agentūra, kuri paprašė padėlioti turą. Aš maniau, kad pirmąją grupę rinkti užtruks ilgiau“, - antrina D. Adomaitis.

Tačiau, pasak jo, įmonė jau nuo įsikūrimo sulaukia daug individualiai keliaujančių žmonių užklausų – jiems šiuo metu bendrovės atstovai pataria, kur keliauti, kaip susidaryti maršrutą ir ką verta pamatyti. Papildomas mokestis už konsultacijas kol kas neimamas.

„Važiuojant dviems asmenims į Gruziją gidas pakankamai brangiai kainuoja ir žmonės noriai vyksta ir savarankiškai“, - sako D. Adomaitis.

„Ugo Travel“ atstovai vardija, kad šiuo metu įmonės klientais nėra vien Lietuvos keliautojai, tai ir Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Latvijos, Estijos ir kitų šalių gyventojai.

Tikisi sudominti „turistų nesugadintais“ žmonėmis ir gamta

V.Ruščiauskas, paklaustas, ar baiminasi antros krizės bangos, tikisi, jog jauno verslo ji nepaskandins: „Yra žmonių, kurie keliauja, yra kurie nekeliauja, galbūt iš dalies keliautojų sumažės, bet, tikiuosi, kad tai nebus reikšminga dalis.“

Kol kas verslininkai įsitikinę ir kelionių į Gruziją išskirtinumu – esą daliai žmonių jau pabosta kelionės prie jūros su viešbučiu ir į kainą įskaičiuotu maitinimu, todėl randasi norinčių susipažinti su mažiau turistų lankomomis šalimis, jų kultūra.

„Mane Gruzijoje sužavėjo žali, o ne pilki, kaip įprasta, kalnai, ledynai, vynuogynai“, - prisimena D. Adomaitis.

Jam antrina V. Ruščiauskas, sakantis, kad Gruzijoje žmonės yra „turistų dar nesugadinti, linkę bendrauti - ir prisės, ir pavaišins, ir pasikalbės“. Aišku, dėl neišplėtotos turizmo sferos kartais tenka atsidurti ir nepatogioje situacijoje.

„Pavyzdžiui, Italijoje visa infrastruktūra yra sutvarkyta, o Gruzijoje - dar ne, kartais atrodo eini ir galvoji, ar jau atėjai į tikslą, ar pasiklydai. Buvo atvejis, kai turėdami žemėlapį ėjome iki ledyno, bet mastelis jame – nesuvokiamas, o grafika tokia: praeini lentpjūvę, pavinguriuoji ir prieini ledyną. Taigi, mes vinguriavome ir po kelių valandų kelionės supratome, kad einame kita upės puse nei reikia ir tuoj mūsų kelias pasibaigs ir prasidės uolos. Viskas baigėsi tuo, kad turėjome bristi per sraunią, ledinę upę, o kitoje pusėje mus pasitiko pasieniečiai, patikrino pasus, parodė tolimesnę kryptį bei gėlu vandeniu pavaišino, kadangi ledynas buvo netoli sienos, ir taip pavyko pasiekti ledyną“, - prisimena jis.

Paklausti apie paslaugų kainas jaunieji verslininkai vienbalsiai tvirtina, kad viskas priklausys nuo to, kiek žmonių, kur ir kokiam laikotarpiui planuoja važiuoti.

Šiuo metu įmonėje dirba keturi asmenys – trys žmonės kilę iš Lietuvos ir vienas - iš Gruzijos. Verslininkai skaičiuoja, kad jei verslui gerai seksis, pradinės investicijos į biuro nuomą, biuro techniką ir darbuotojų atlyginimus atsipirks po pusmečio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)