„Pastebima, kad ir Lietuvoje vis dar didelis skirtumas tarp realiai surenkamo ir teoriškai galimo surinkti PVM, o tai rodo galimai nemažą PVM mokėjimo vengimą“, - rašoma EK paskelbtoje ataskaitoje dėl mokesčių reformų ES valstybėse narėse.

Be to, pasak EK, Lietuvoje per daug apmokestinami mažai uždirbantieji, o šalies laukia iššūkiai, keičiant būsto apmokestinimą, pelno mokesčio lengvatas, mokesčių inspekcijos veiklą, mokestinių prievolių vykdymą, pranešė Komisija.

Europos Komisija šiemet birželį jau pateikė teisingesnio ir efektyvesnio pelno apmokestinimo veiksmų planą.

EK vertinimu, Lietuvoje vartojimo mokesčiai yra mažiausi visoje Europos Sąjungoje.

Sausį-rugpjūtį į biudžetą surinkta 55 mln. eurų (2,7 proc.) mažiau PVM nei prognozuota - iš viso 2,056 mlrd. eurų.

Finansų ministras Rimantas Šadžius anksčiau sakė, kad PVM atsilikimas mažinamas, tačiau gali ir nepavykti jo išvengti iki metų pabaigos.

Ministras pripažino, jog PVM trūkumas „uždengiamas“ kitais mokesčiais, todėl bendras biudžeto rezultatas yra teigiamas.

Tarptautinis valiutos fondas (VTF) balandį perspėjo Lietuvą, kad šalies viešųjų finansų gali laukti sunkumai, nes reikės teks kompensuoti su gynybos išlaidų didinimu ir darbo jėgos apmokestinimo mažinimu susijusius padarinius.

Fondas patarė Vyriausybei didinti turto mokesčius, išlaidų efektyvumą ir mažinti darbo sąnaudas, be to, TVF ne kartą Lietuvai siūlė apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą ir automobilius.

DELFI primena, kad PVM mokestis yra svarbiausias biudžeto pajamų šaltinis. Šiemet jo planuojama surinkti 3,054 mlrd. eurų - 3,7 proc. (110 mln. eurų) daugiau nei šiemet.

Skaičiuojama, kad visos biudžeto pajamos kitąmet bus 7,893 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)