Ženevoje vykstančiame PPO Generalinės tarybos posėdyje šalys narės balsavo už Lietuvos derybų dėl narystės pabaigą. Oficialiai dokumentai bus pasirašomi 14 val. Lietuvos laiku, BNS pranešė vyriausiasis derybininkas su PPO užsienio reikalų viceministras Algimantas Rimkūnas.

Renginyje Lietuvai atstovauja prezidentas Valdas Adamkus, užsienio reikalų bei ūkio ministrai Antanas Valionis ir Eugenijus Maldeikis.

Lietuva bus jau 141-oji PPO narė ir paskutinė iš asocijuotųjų Europos Sąjungos šalių, priimtų į šią organizaciją. Narystė PPO yra viena svarbiausių sąlygų Lietuvai siekiant narystės ES.

Vyriausiojo derybininko dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) Vygaudo Ušacko nuomone, narystė PPO sutvirtins Lietuvos integraciją ir į Europos ekonomines struktūras.

"Narystė PPO - didžiulis pliusas Lietuvai ES narystės reitinge", BNS pažymėjo V. Ušackas.

Jo teigimu, dabar Lietuva turės papildomų svertų, ginant savo prekybinius interesus. V. Ušackas linkėjo, kad Lietuvos bendrovės išnaudotų narystės PPO teikiamas galimybes.

"Lietuva galės plačiau vystyti prekybinius ryšius. Prie to buvo eita nuosekliai, nuo pat derybų dėl narystės pradžios, todėl nebus jokių stiprių sukrėtimų", mano finansų analitikė Margarita Starkevičiūtė.

"Lietuvos įmonės taps lygiaverčiais pasaulio prekybos rinkos dalyviais. Bus sunkiau, tačiau reikia išmokti dirbti didesnio konkurencingumo rinkose", BNS teigė Lietuvos pramoninkų konfederacijos viceprezidentas bendrovės "Vilniaus Vingis" generalinis direktorius Vaclovas Šleinota.

Lietuvos Seimas turės iki kitų metų gegužės 1 dienos ratifikuoti 28 pagrindines PPO sutartis ir visus derybinių įsipareigojimų dokumentus. Tačiau tikimasi, jog tai bus padaryta anksčiau.

Pasak A. Rimkūno, narystė PPO Lietuvai atneš nemažai naudos - Lietuvos teisės aktai bus harmonizuoti su tarptautiniu mastu pripažintomis jų normomis, produkcija bei paslaugos bus nediskriminuojamos pasaulio rinkose bei bus užtikrintas prekybinių santykių stabilumas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją