Prezidentė su EBPO generaliniu sekretoriumi Angelu Gurria ketvirtadienį kalbėjosi telefonu.

„Tai - nuoseklių Lietuvos pastangų įvertinimas, kuris atvers daugiau galimybių ginti mūsų valstybės interesus. Narystė EBPO sustiprins Lietuvos patrauklumą užsienio investuotojams, leis glaudžiau bendradarbiauti su pažangiausiomis pasaulio valstybėmis ir prisidės prie mūsų šalies augimo bei ekonominės gerovės skatinimo", - sakė prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad derybų dėl narystės EBPO pradžia yra ir įpareigojimas Lietuvai toliau stiprinti ekonomikos konkurencingumą ir diegti inovacijas, didinti jaunimo užimtumą, gerinti valstybės įmonių valdymą bei įgyvendinti kitas reformas, būtinas sėkmingai valstybės raidai.

Padės pagerinti verslo aplinką

Lietuvos įstojimas į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) padėtų pagerinti šalies investicinę aplinką, sako šalies prezidentės vyriausioji prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė. Premjeras teigia, kad kvietimas derėtis yra didelis žingsnis į priekį - Lietuva turės ilgalaikės naudos ir sustiprins savo ekonomiką.

„Manau, kad tai (narystė EBPO -BNS) labai svarbi užtikrinant investicinę aplinką, narystė organizacijoje taip pat vertinama kaip pliusas vertinant verslo aplinką“, - BNS teigė J. Neliupšienė.

Jos nuomone, šis kvietimas yra kelerių metų Lietuvos darbo įvertinimas.

„Manyčiau, kad tai yra geras signalas, nes valstybės vertinamos pagal jų pasirengimą ir siekius“, - teigė J. Neliupšienė.

Anot jos, pačios derybos dėl narystės gali užtrukti, tačiau turint omenyje, kad Lietuva aktyviai dalyvavo EBPO veikloje, tikimasi, jog jos bus trumpesnės nei įprastai.

Algirdas Butkevičius sako, kad nuolatiniai susitikimai su EBPO atstovais, šalių narių vadovais, pokalbiai ir derybos bei Lietuvos ekonominė pažanga davė teigiamų rezultatų.

„Tai didelis žingsnis į priekį. Priklausydami šiam solidžiam ekonomiškai brandžių ir pajėgių valstybių klubui, turėsime ilgalaikės naudos ir dar labiau sustiprinsime šalies ekonomiką“, - pranešime spaudai sakė premjeras.

Planuojama, kad organizacijos nare Lietuva galėtų tapti kitais metais.

Pasa Prezidentūros, Lietuva nuosekliai siekė tapti prestižine ekspertų organizacija laikomos EBPO nare, o narystė EBPO svarbi pritraukiant į šalį investicijas, mažinant Lietuvos tarptautinio skolinimosi kaštus, gerinant valstybės valdymą, ji suteiktų galimybę dalyvauti priimant globalios ekonomikos raidai esminius sprendimus.

Atsižvelgdama į intensyvų Lietuvos dalyvavimą EBPO veikloje, organizacijos Ministrų taryba buvo nutarusi 2015 m. priimti sprendimą dėl narystės derybų su Lietuva pradžios.

Lietuva visateisės narystės EBPO siekia nuo 2002 metų.

2013 metų gegužę Lietuva buvo paminėta tarp keturių šalių kandidačių, kurios bus galimai kviečiamos derėtis dėl narystės 2015 metais. Kitos įvardintos valstybės buvo Latvija, Kolumbija ir Kosta Rika

Lietuva 2002 m. pateikė oficialią paraišką tapti EBPO nare, kurią 2012 metais oficialiai atnaujino. Vienintelė iš Baltijos šalių organizacijos narė kol kas yra 2010 m. pakviesta Estija.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija buvo įkurta 1961 metais. Organizacija atlieka tyrimus ir teikia rekomendacijas ekonomikos, socialinės plėtros, mokslo ir technologijų, aplinkosaugos srityse. Organizacijos narėmis gali tapti tik stabilios, ekonomiškai išsivysčiusios šalys.