Rygos degtukų bendrovei "Kometa" nustatytas 23,5 proc., bendrovei "Liepajas serkocini" - 7,4 proc. muitas, antradienį pranešė Konkurencijos tarybos atstovė spaudai.

Laikinieji muitai galės būti taikomi 6 mėnesius. Galutinį sprendimą dėl nuolatinių muitų taikymo Konkurencijos taryba priims vėliau, kai bus baigtas tyrimas.

Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą Kauno degtukų gamintojos - įmonės "Liepsna" prašymu. Jos vadovai teigė, kad Latvijos rinkoje latviški degtukai parduodami brangiau negu įvežti į Lietuvą, ir dėl to "Liepsna" ne tik praranda turėtas pozicijas vidaus rinkoje, bet ir priversta mažinti eksportą į Ukrainą, Rusiją.

Tuo tarpu Latvijos gamintojai sėkmingai eksportuoja degtukus į Artimųjų Rytų šalis, PAR, Jungtinę Karalystę ir kitur, kur jų produkcija paklausi ne tiek dėl mažų kainų, kiek dėl geros degtukų dėžučių kokybės. Latviai gamina dėžutes iš medžio lukšto, o "Liepsnos" degtukų dėžutės kartoninės. Konkurencijos taryba nustatė, kad "Liepsna" pozicijas vidaus rinkoje pradėjo prarasti 1997 metais, kai jau galiojo Laisvosios prekybos sutartis tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos. Būtent nuo tų metų lietuviškų degtukų vidaus rinkoje buvo sunaudojama vis mažiau, o Latvijos gamintojų padėtis Lietuvoje vis stiprėjo.

Pasak pranešimo, neįvedus rinkos apsaugos priemonių, kyla reali "Liepsnos" bankroto grėsmė.

Degtukų importuotojai teigia, kad laikinosios dempingo priemonės pažeis vartotojų interesus, nes degtukų rinka Lietuvoje bus monopolizuota vietos gamintojo.

Šiuo metu Lietuvos mažmeninės prekybos tinkluose prekiaujama lietuviškais, latviškais, rusiškais, lenkiškais, švediškais ir kitokiais degtukais, kurių dėžutės kaina - 8-10 centų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją