Praėjusiais metais tame pačiame reitinge Lietuva buvo 18 vietoje.

„Ataskaitos rengėjų vertinimu, planuojamos darbo vietos yra geriausias tiesioginių užsienio investicijų projektų vertinimo rodiklis. Nors daugelis organizacijų seka investicijas į ilgalaikį turtą, vis dėlto šis rodiklis dažnai yra neskelbiamas, todėl tokie duomenys nėra baigtiniai.

Be to, reitingo sudarytojai pastebi, kad iki 70-80 proc. investicijų skiriama įrangai ir reikmenims, gaunamiems iš kitų šalių, todėl tai turi mažai įtakos šalies ekonomikai. Tuo tarpu sukurtos darbo vietos atspindi tiesioginį ekonominį poveikį šalies viduje“, - teigia užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas.

Mantas Katinas

Pagal šią ataskaitą Estija užimą 12 vietą, Latvija – 17 vietą, o Lenkija į dvidešimtuką nepatenka. Reitinge pirmauja Makedonija ir Serbija. Tiesa, Lietuvoje užsienio investuotojai planuoja aukštesnę pridėtinę vertę kuriančias darbo vietas – pagal imlumą žinioms ir kuriamą pridėtinę vertę Lietuva taip pat užima 10 vietą. Šioje srityje pirmauja Airija, Singapūras ir Šveicarija.

„Vos dvi šalys pakliūva ir į daugiausiai suplanuotų darbo vietų milijonui gyventojui dešimtuką, ir į suplanuotų darbo vietų vertės lygio dešimtuką. Tai Lietuva ir Airija.

Užsienio investuotojai šiose šalyse linkę kurti daugiau aukštesnės kvalifikacijos reikalaujančių ir gerai apmokamų darbo vietų. Ateityje tai gali turėti lemiamos įtakos, nes didėjantis automatizavimas neigiamai paveiks šalis, kurių pagrindinis pranašumas yra pigi darbo jėga.

Tuo tarpu šalys, kurios išsiskiria išvystyta skaitmenine infrastruktūra, talentais ir lengvu priėjimu prie pagrindinių rinkų, gali sulaukti daugiau automatizuotos gamybos, ypač vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu“, - pastebi M. Katinas.

Be to, ataskaitos rengėjai Lietuvą išskiria kaip vieną pagrindinių finansinių paslaugų investicijų vietų.

„Tai, kad Lietuvoje metai iš metų daugėja ne tik gamybos įmonių, bet ir užsienio bendrovių, įdarbinančių aukštesnę pridėtinę vertę kuriančius specialistus, yra geras ženklas šalies ekonomikai. Ūkis turi būti subalansuotas taip, kad jame nišą atrastų kiekvienas darbuotojas“, - sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

„Investuok Lietuvoje“ analitikų duomenimis, 2015 metais Lietuvoje nuspręsta įgyvendinti 55 tiesioginių užsienio investicijų projektus, kuriais planuojama sukurti daugiau nei 3140 darbo vietų. „Investuok Lietuvoje“ pritraukė 31 projektą, o numatomų sukurti darbo vietų skaičius siekia beveik 2650.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)